Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Ο «Θίασος» του Θ. Αγγελόπουλου στην Ξάνθη του 1975


Σήμερα κηδεύεται ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο γνωστός σκηνοθέτης που έφυγε από τη ζωή μετά από τροχαίο που υπέστη ως πεζός κατά τη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας του «Η άλλη θάλασσα». Πολλοί είπαν και λένε για τον ποιητή των εικόνων.
Μία από τις ταινίες του και συγκεκριμένα «Ο Θίασος» (1975) είχε γυρίσματα και στην Ξάνθη, στην παλιά πόλη, στο παζάρι και στο παλιό Χάνι. Όπως αναφέρουν στοιχεία από τη Βικιπαίδεια: «Υπήρξε η τρίτη κατά σειρά μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και κατατάσσεται στις σημαντικότερες δημιουργίες του. Εντάσσεται στην «τριλογία της Ιστορίας» του Αγγελόπουλου και αποτελεί το δεύτερο μέρος της που έπεται της ταινίας Μέρες του '36 και προηγείται των Κυνηγών.

Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975, όταν μπροστά στα ταμεία του Κρατικού παρουσιάσθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ. Κατά την προβολή της, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με πολυάριθμους όρθιους θεατές που στο τέλος αποθέωσαν τον Αγγελόπουλο, ενώ η ταινία έλαβε συνολικά επτά βραβεία.

Η ταινία επρόκειτο να συμμετάσχει επισήμως στο φεστιβάλ των Κανών την ίδια χρονιά, όμως η τότε συντηρητική κυβέρνηση επιδίωξε και κατάφερε να αποτρέψει κάτι τέτοιο, καθώς η ταινία αφηγείται την σύγχρονη ελληνική ιστορία από αριστερή-μαρξιστική σκοπιά».

Στο www.xanthipress.gr δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες που αντλήθηκαν από το γκρουπ του Facebook Παλιές Φωτογραφίες της Ξάνθης του κ. Τάσου Τεφρωνίδη και τις αναδημοσιεύουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου