Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Χαιρετισμός Περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στην Κομοτηνή


«Φίλοι μ’ καλωσορίσατε, φίλοι μ’ αγαπημένοι, φίλοι μ’ κοπιάστε στο τραπέζι…»
Με αυτό το χιλιοτραγουδισμένο παραδοσιακό  τραγούδι καλωσορίζω τους συναδέλφους μου στην αυτοδιοίκηση από ολόκληρη τη χώρα στην φιλόξενη Κομοτηνή, στη Ροδόπη, την έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Σας καλωσορίζω στη γη του Διονύσου, την πατρίδα του Ορφέα, τον τόπο του Δημόκριτου, του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, του Ευγένειου Ευγενίδη, του Βασίλη Βασιλικού. Έναν τόπο με πλούσια ιστορία, υψηλό πολιτιστικό επίπεδο, αξιόμαχο ανθρώπινο δυναμικό. Έναν τόπο που χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μορφολογία πολιτισμών, όπως εκφράζονται μέσα από τις διαλέκτους, τα ήθη, τα έθιμα.

Από το Βυζαντινό Διδυμότειχο με τα μοναδικά απόρθητα δίδυμα τείχη και την Πλωτινούπολη, τα αρχαία Άβδηρα που ίδρυσε κατά τη μυθολογία ο  Ηρακλής, τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας - Ζώνης που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους της Σαμοθράκης, την πόλη των Κικόνων, τη Μαρώνεια που το κρασί της μέθυσε τον Πολύφημο, ταξιδεύουμε ιστορικά στην Καβάλα των Φιλίππων και στα χνάρια της Λυδίας της Φιλιππησίας και τον προϊστορικό οικισμό του «Αρκαδικού», νότια του πάρκου της Αγίας Βαρβάρας.

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη: Τόπος μαγικός, πανέμορφος, μοναδικά πλούσιος, ιστορικό δέλεαρ, επανασυνδέεται πλέον με την ιστορική του γεωγραφία στη νέα εποχή, στη νέα οικονομία.  
Οι τόποι και οι λαοί έχουν τη δική τους μοίρα και η μοίρα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης συνδέθηκε στενά με τη γεωγραφική της θέση, καθώς εκτείνεται στην είσοδο της Ενωμένης Ευρώπης και λόγω αυτής της θέσης λειτουργούσε ανέκαθεν ως συνδετικός κρίκος Δύσης – Ανατολής, Βορρά και Νότου. Στα εδάφη της περιοχής άφησαν τα ίχνη τους πολλοί από τους πρωταγωνιστές της ιστορίας,  εδώ ανταμώνει ο μυστικισμός της Ανατολής με τον ορθολογισμό της Δύσης, η Απολλώνια αρμονία με την Διονυσιακή έκσταση.
Από τους χαρακτηρισμούς των πόλεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μπορεί κάποιος να κατανοήσει τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν ιστορικά και πολιτισμικά.
Καβάλα:Αρχόντισσα αισθητικής αρχιτεκτονικής, διαχρονικό σταυροδρόμι πολιτισμών με προνομιακή θέση, η οποία αναγνωρίστηκε σε όλες τις ιστορικές περιόδους και της έδωσε πολύ αργότερα, τον 19ο αιώνα, τον χαρακτηρισμό «Θερμοπύλες της Μακεδονίας».
Δράμα: ο τόπος του νερού, η Μέκκα του μαρμάρου, με έντονη τη λατρεία του θεού της αμπέλου και του κρασιού.
Ξάνθη: η πατρίδα του Δημόκριτου, η γενέτειρα του Μάνου Χατζηδάκι.
Ροδόπη: η ιστορική Μαξιμιανούπολη και η μοναστική πολιτεία του Παπικίου Όρους.
Έβρος: η Πλωτινόπολη, το σταυροδρόμι της διαπολιτισμικής συνύπαρξης , το σύνορο αλλά και η αρχή της Ελλάδας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Φίλες και φίλοι
Διανύουμε μία από τις κρισιμότερες ιστορικές συγκυρίες της νεώτερης μεταπολεμικής Ελλάδας.
 Κρίση στην οικονομία, στην κοινωνία, κρίση  αξιακή, πολιτισμική, κρίση στις ζωές όλων των συμπολιτών μας.
Μία βάρβαρη πραγματικότητα, απότοκο ενός χρεοκοπημένου και σαθρού πολιτικού μοντέλου που είχε υδροκεφαλισμό και αναχρονιστικά χαρακτηριστικά που εξέθρεψε ο πολιτικός λαϊκισμός και η λογική του εφήμερου, της αρπαχτής, του βολέματος και της αναξιοκρατίας.

Βιώνουμε την
·        Καταρράκωση  της εθνικής μας αξιοπρέπειας
·        Την  απροκάλυπτη  πατρωνία των ισχυρών
·        Τον εκχυδαϊσμό και την διακύβευση των διαχρονικών αξιών της φυλής μας
·        Την αποστασιοποίηση των πολιτών και κυρίως της νέας γενιάς από τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα
·        Το τραγικότερο την περιεκτική ταυτοποίησης και την απόρριψη του πολιτικού συστήματος
·        Την δυσαρμονία της κεντρικής πολιτικής σκηνής  με την κοινωνική πραγματικότητα
Η χώρα έχει  τεράστιο πολιτικό έλλειμμα
Τα διαχρονικά κοινωνικά υποκείμενα υπερκερασμού της δημοσιονομικής κρίσης, μισθωτοί, μικρομεσαίοι, εργαζόμενοι.
Πέρα από τα δημοσιονομικά λογισμικά τους αριθμούς  και τα νούμερα , υπάρχει το ανθρώπινο δράμα, το δικαίωμα στην ζωή .


Η εμφάνιση της νέας αυτοδιοικητικής αναδιάρθρωσης, αναδόμησης της χώρας,  η αποκέντρωση, η εκχώρηση ρόλων, πόρων, αρμοδιοτήτων στις τοπικές περιφερειακές δυνάμεις αποτελεί υπερδιατακτική εικόνα αναφοράς, ελπίδας, αναγεννητικής προοπτικής σε ένα παρωχημένο συγκεντρωτικό κράτος που καταρρέει
Είναι επιτακτική ιστορική ανάγκη η διαμόρφωση μίας νέας ταυτότητας που θα συνθέτει την περιφερειακή δυναμική και θα την μετουσιώνει σε αναπτυξιακή πορεία μακριά από πολιτικούς «μεσσιανισμούς» και σεχταριστικούς κώδικες και υπόγειες διαδρομές.
Σε αυτήν την κατρακύλα είναι αδήριτη ανάγκη, έκφραση ζωής να βιώσουμε τον ρόλο μας .
Δεν ανακυκλώνουμε διαχειριστικές συμπεριφορές, δεν αποτελούμε μικρογραφία, κακέκτυπα του πολιτικού συστήματος, δεν αναπαραγάγουμε τον εμπαθή πολιτικό λόγο, την εσωστρέφεια την μεμψιμοιρία.
Στόχος είναι σ αυτήν την συγκυρία να αρθρώσουμε τον συνθετικό  αυτοδιοικητικό μας λόγο, να σμίξουμε με την κοινωνία σε ένα κοινό βηματισμό    να ξαναφέρουμε την αξιοπιστία στον ρόλο μας
Η κρίση δεν ακρωτηριάζει το όνειρο
Εμείς αντιστεκόμαστε, χαράσσουμε τον δικό μας δρόμο
Οι ρόλοι και οι θεσμοί υποβαθμίζονται ή αναβαθμίζονται από τα   φυσικά υποκείμενα
Το όνειρο χωρίς δράση είναι ονειροπόληση
Ενώ η δράση χωρίς όραμα είναι εφιάλτης

Με την απαρχή της νέας θεσμικής μας ιδιότητας, απευθύναμε προσκλητήριο εγρήγορσης και συμπόρευσης της γηγενούς θεσμικής κοινωνίας σε ένα κοινό οραματικό βηματισμό, χωρίς  οριοθετήσεις, αποκλεισμούς και διαχωρισμούς διαβουλευόμενοι,   συναποφασίσαμε συγκεκριμενοποιήσαμε σχηματοποιήσαμε το νέο στρατηγικό  αναπτυξιακό μας σχεδιασμό, την ταυτότητα μας
Περιφέρεια ως κόμβος ενεργειακός
Περιφέρεια ως κέντρο διαμετακόμισης διακίνησης εμπορευμάτων 

Κυρίαρχο ρόλο για την υλοποίηση αυτού του αναπτυξιακού εγχειρήματος έχουν τα δυο μας λιμάνια, Αλεξανδρούπολης – Καβάλας, που με συνδυασμένες μεταφορές, διασυνδεόμενα με τα Παραδουνάβια και τα Παρευξείνια Λιμάνια θα δημιουργήσουν έναν ελκυστικό δίαυλο, ανταγωνιστικό των Στενών του Βοσπόρου.  
Αυτή είναι η συνεισφορά στον τόπο μας, αυτή είναι η αναπτυξιακή μας πρόταση που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία και κοινωνικό πλεόνασμα στην Περιφέρειά μας και είναι αδήριτη ανάγκη αυτός ο σχεδιασμός να γίνει εθνικός, είναι αδήριτη ανάγκη όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία να συγκλίνουν στην ανάδειξη αυτού του στόχου. Και σ’ αυτήν την κατεύθυνση έχουμε διαπιστώσει ότι κινούνται και οι αυτοδιοικητικοί των νέων Δήμων, μέσα από τις συσκέψεις που πραγματοποιούνται στις έδρες τους, σε μια επιλογή μας να συναποφασίζουμε και να σχεδιάζουμε το μέλλον από κοινού. Αυτή είναι η αναπτυξιακή μας ταυτότητα στη νέα γεωγραφία και τη νέα οικονομία.

Σε αυτή την προσπάθεια η συνεργασία με τους συναδέλφους Δημάρχους αποτέλεσε, πρώτιστη πολιτική επιλογή:

Η νέα αιρετή περιφερειακή αρχή, από την πρώτη εβδομάδα κιόλας μετά την εγκατάστασή της, καθιέρωσε τακτικές συναντήσεις με τους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Η σχέση των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης από την αρχή δομήθηκε με τα χαρακτηριστικά που Ν. 3852/2010 - άρθρο 4 περιγράφει, δηλαδή ότι «μεταξύ των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, κοινών συμφωνιών καθώς και με τον συντονισμό κοινών δράσεων».
Η συνεργασία Περιφέρειας και Δήμων στο πλαίσιο των σχετικών τους αρμοδιοτήτων εστιάσθηκε στα ακόλουθα θέματα:

Συντονισμό εμπλεκομένων φορέων για «ωρίμανση» έργων και υποβολή τους προς ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα (ΠΕΠ, ΕΠΠΕΡΑΑ, ΠΑΑ κλπ).

Προώθηση υλοποίησης έργων ενταγμένων στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσω της παροχής κατάλληλης επιστημονικοτεχνικής υποστήριξης.

Σχεδιασμό, εκπόνηση και υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπτυξης ειδικών χωρικών συνόλων όπως το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Βιώσιμης Ανάπτυξης Οροσειράς Ροδόπης, το πρόγραμμα Διατήρησης και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Παράκτιας Ζώνης στην ΠΑΜ-Θ καθώς και το Πρόγραμμα αντιμετώπισης αναγκών των υποβαθμισμένων οικισμών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ

Εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων μέσω της υλοποίησης έργων που περιλαμβάνονται σε αυτόν (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων – Έργο Ταμείου Συνοχής) αλλά και παροχή τεχνικής στήριξης τόσο σε επιμέρους Δήμους όσο και στον Φορέα Διαχείρισης – ΔΙΑΑΜΑΘ Α.Ε. για την ωρίμανση και ένταξη προς χρηματοδότηση αναγκαίων έργων.

Υποστήριξη των ΟΤΑ Α΄βαθμού για τη αντιμετώπιση λειτουργικών και οργανωτικών τους αδυναμιών (διάθεση μηχανημάτων, κάλυψη διαχειριστικής επάρκειας για υποβολή προτάσεων προς συγχρηματοδότηση κλπ.)

Ανάδειξη των φυσικών και πολιτιστικών πόρων μέσω κοινών δράσεων προβολής αυτών και διενέργειας κατά τόπους διαφόρων πολιτιστικών δρωμένων.

Αντιμετώπιση υπό κοινού σημαντικών θεμάτων τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας που προέκυψαν και αφορούσαν φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες), προβλήματα παραγωγικών και κοινωνικών ομάδων κλπ.

Καθοριστικό μέσο για την προώθηση των όσων προαναφέρονται, αποτελέσαν οι συναντήσεις μελών των αιρετών και των δύο βαθμών. Αυτές είχαν είτε την μορφή τακτικών συναντήσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα για το σύνολο των Δήμων ή και επιμέρους, αλλά και συναντήσεων σε επίπεδο Περιφέρειας, είτε τη μορφή ημερίδων διαβούλευσης με την παρουσία και λοιπών κοινωνικών φορέων και οργανισμών. Βασική θεσμική μορφή συνεργασίας μεταξύ των δύο βαθμών αποτέλεσε επίσης η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων.  

Βασικό ρόλο και συμβολή στην θετική συνεργασία αναμένεται να διαδραματίσει και η λειτουργία της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης, στην οποία συμμετέχουν και οι 22 Δήμαρχοι της Περιφέρειας.

Κατά το 2012, πέραν των όσων προαναφέρονται, θέματα που αναμένονται να απασχολήσουν την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι:
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας
Ο στρατηγικός αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας
Η από κοινού προσέγγιση μειζόνων σχεδιαστικών παρεμβάσεων στα όρια της Περιφέρειας, όπως το νέο χωροταξικό σχέδιο, σύσταση και χωροθέτηση Ειδικών Οικονομικών Ζωνών.
Η σύσταση και λειτουργία Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εδαφικής Συνεργασίας (ΕΟΕΣ) στην προοπτική μιας συντονισμένης και στοχευμένης παρουσίας όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων της Περιφέρειας στα ζητήματα της διασυνοριακής/διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Κυρίες και κύριοι,

Η Περιφέρεια ΑΜΘ κατέχει διαχρονικά περίοπτη θέση στο βάθρο της κονωνικο-οικονομικής δυσπραγίας , παραγωγικού δυναμικού, περιθωριοποίησης.
Έκδηλη, απτή η αποβιομηχάνιση ανεργία, η φτώχεια διαχέεται σε όλη την κοινωνική διαστρωμάτωση δημογραφική αφαίμαξη αναπτυξιακή κατρακύλα.
Τα στατιστικά ευρήματα είναι αποκαλυπτικά αλλά και απαγορευτικά  για παρωχημένες κομματικές αντιπαραθέσεις ανακυκλούμενες εσωστρέφειες  και μεμψιμοιρίες.
Απαιτεί το δίαυλο επικοινωνίας και συνεργασίας  όλων των κοινωνικοπολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων προτάσσοντας πάνω από όλα το καλό του τόπου μας
Απαιτεί εθνική αφύπνιση
Είναι αδήριτη, επιτακτική, εθνική ανάγκη η χάραξη διαχρονικού διακομματικού, εθνικού σχεδιασμού που θα υλοποιείται απαρέγκλιτα ανεξάρτητα το ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

 όπου και αν ζείτε, όπου διαβιείτε, όπου πολιτευόσαστε γίνετε πρεσβευτές της Περιφέρειας  μας .
Της Περιφέρειας των πολλαπλών αναπτυξιακών ιδιαιτεροτήτων – δυνατοτήτων  στην Μαύρη Θάλασσα την Μεσόγειο, τον Εύξεινο Πόντο σε μια τεράστια Βαλκανική ενδοχώρα
Μιλήστε για την Περιφέρεια της διασυνοριακότητας της διαπολιτισμικής συνύπαρξης .
Σας προσκαλώ να ταξιδέψουμε :
Στο Ιμαρέτ, στην πόλη των Φιλίππων, το Βαπτιστήρι της Λυδίας, στην παλιά πόλη της Ξάνθης , στα Άβδηρα, στην Μοσυνούπολη , στην Μαρώνεια, την Αρχαία Ζώνη, στην Παναγιά στην Κοσμοσώτηρα, στην Πλωτινόπολη, στο Σουφλί την μάνα του μεταξιού, στην μικρή Δοξιπάρα , στο χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού, στο δάσος της Ελατιάς – Φρακτού , στο Μενοίκιο Όρος ,στο Σπήλαιο του Μααρά , στο Παγγαίο όρος , στο Δέλτα του Νέστου την λίμνη Βιστωνίδα , στον καταρράκτη του Λειβαδίτη, στην οροσειρά της Ροδόπης, τα θρακικά Μετέωρα , στην λίμνη Ισμαρίδα , στο Δάσος της Δαδιάς , το Δέλτα του Έβρου .
Σας προτείνω να γνωρίσετε τα δυο μας νησιά, τους παράδεισους του Βορείου Αιγαίου,
Την Θάσο την Σαμοθράκη, δυο νησιά ιδιαίτερα προικισμένα από την φύση και την ιστορία .
Δυο νησιά με σπάνιες φυσικές ομορφιές, που εναλλάσσουν βουνό με θάλασσα, ιστορία και παράδοση, δυο νησιά οικολογικοί παράδεισοι και συγχρόνως τόποι αφετηρίας και πολυδιάστατου εναλλακτικού τουρισμού

Νιώθω τιμή που συμμετείχα στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της νέας αυτοδιοικητικής δομής που αντικατέστησε τις μέχρι πρότινος Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Θα πρότεινα από το βήμα του συνεδρίου να πραγματοποιηθεί σε άμεσο χρονικό διάστημα κοινή συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ με την εκτελεστική επιτροπή της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με στόχο να οριοθετήσουμε τον άμεσο αναπτυξιακό αυτοδιοικητικό βηματισμό μας, με αποφάσεις που θα έχουν δεσμευτικό για όλους μας χαρακτήρα.

Θα ήθελα να μεταφέρω τα θερμά μου συγχαρητήρια στους διοργανωτές του συνεδρίου, να ευχηθώ καλή επιτυχία στο νεοσύστατο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και καλή δύναμη στο έργο σας καθώς η ιστορική ευθύνη του ρόλου που θα διαδραματίσει θα επηρεάσει τις τύχες της «νέας» αυτοδιοίκησης.
Ευχαριστώ θερμά τον Δήμαρχο Κομοτηνής, τον Γιώργο Πετρίδη και τους διοργανωτές για την επιλογή της Κομοτηνής, εύχομαι καλή διαμονή στους επισκέπτες του τόπου μας και ραντεβού σε όλους τους κοινούς αυτοδιοικητικούς μας αγώνες.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου