Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Τι έχει το διήμερο της αποκριάς στην Ξάνθη (κύριες εκδηλώσεις)

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 13:30
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Η  Ελεωνόρα  Ζουγανέλη,  μέλος της πιο ταλαντούχας νέας γενιάς τραγουδιστών  τα τελευταία τρία χρόνια, με κάθε εμφάνιση της επιβεβαιώνει την πληθωρική της προσωπικότητα και καταθέτει  ακομπλεξάριστα  και  με αυτοπεποίθηση την απόλυτα δική της ταυτότητα, το «soundtrack της δικής της γενιάς», που χωράει επιλογές μιας παγκόσμιας μουσικής γλώσσας, διαφορετικές κουλτούρες, τολμηρές μίξεις, αλλά και αναδρομή στα νεανικά μελωδικά βιώματα της.
“Είπα στους φίλους μου…».
Με νέα πνοή, σε ιδιαίτερους χώρους, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη πορεύεται σε δύσκολους καιρούς  κατανοώντας τις ανάγκες μιας κοινωνίας σε κρίση.
Με σκληρή δουλειά και ανοιχτούς ορίζοντες φτιάχνει τα δικά της μουσικά «μοντέλα» εγκαινιάζοντας ένα νέο είδος τραγουδίστριας  που ακροβατεί στις μουσικές του κόσμου. Από τη μία να σολάρει με άνεση στη διασκευή του “Tell Her Today” του Tom Baxter και στο τραγούδι του Michael Jackson “Billie Jean”, την άλλη να σκίζει ερμηνευτικά το «Μαύρο Χιόνι» του Goran Bregovic και τέλος  να καταλήγει με λυγμό  και απόλυτο σεβασμό στο “Μακριά μου να φύγεις” του Πάνου Γαβαλά.  Όλα δε αυτά μπλεγμένα με τις δικές της επιτυχίες.
Την ενορχήστρωση και την επιμέλεια του προγράμματος έχει αναλάβει ο Γιώργος Ζαχαρίου, ενώ επί σκηνής την πλαισιώνουν οι καταξιωμένοι σολίστες: Παύλος Καλτουρουμίδης - πιάνο, πλήκτρα, Ευριπίδης Ζεμενίδης - κιθάρα & τραγούδι, Δημήτρης Μουτάφης  -  Μπάσο, Γρηγόρης Συντρίδης - τύμπανα.
Η  ιδέα και το στήσιμο της μουσικής αυτής σύναξης δεν αποκαλύπτεται, οι εκπλήξεις πολλές, οι ανατροπές επίσης.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 19:30 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση
Τα αποκριάτικα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στην Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Κυριακής, ξεκινώντας στις 19:30 από την οδό 28ης Οκτωβρίου, θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς.
Η παρέλαση θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ’ ένα ξέφρενο πάρτι. Μουσική επένδυση από τον Μπάμπη Δαργανάκη. Ένα project που κινείται σε latin και σύγχρονους χορευτικούς ρυθμούς.

Τσίρκο η Ελλάς
ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 13:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΠΟΛΗΣ (ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ)
«ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ»
Κορυφαία στιγμή των Εορτών είναι η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Φέτος την παρέλαση θα πλαισιώνουν οι Κόκκινες μαζορέτες Stell Rosse από την Κέρκυρα. Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο.  Μουσική επένδυση από τον Μπάμπη Δαργανάκη. Ένα project που κινείται σε latin και σύγχρονους χορευτικούς ρυθμούς. 
Μέσω της  οδού 28ης Οκτωβρίου θα περάσει από την Κεντρική Πλατεία, και θα καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟΞάνθης όπου βρίσκονται τα στέκια των Συλλόγων.
Με τη λήξη της παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου. Μουσική από τον DJ BOUZOURIS, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί, χορός.
Την Καρναβαλική Παρέλαση για την ΕΤ 3, θα παρουσιάσει ο Χρήστος Νέζος.


ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012
ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΤΑΜΟΥ ΚΟΣΥΝΘΟΥ
Το κάψιμο του «Τζάρου»
Με το Ξανθιώτικο έθιμο το κάψιμο του «Τζάρου» σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα, ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2012.

Ο «Τζάρος» ή η «Τζάρους» κατά τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης, ήταν ένα κατασκευασμένο ανθρώπινο ομοίωμα, τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο αλάνας, πλατείας ή σε υψώματα για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης και αναβιώνει κάθε χρόνο από τους κατοίκους του ομώνυμου συνοικισμού, ο οποίος βρίσκεται κοντά στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου της Ξάνθης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου