Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Ο Άγγελος Μουρβάτης στα ταραΝΑΚΟΥνήματα


Τον ταλαντούχο καλλιτέχνη Άγγελο Μουρβάτη σας παρουσιάζω μέσα από τα ταραΝΑΚΟΥνήματα. Βλέποντας πίσω στον χρόνο το 1998 τον βρίσκουμε στην αρχή της καριέρας του με το πρώτο του δίσκο  «Ψυχή» ομώνυμο με το γκρoυπ που τον συνόδευε ανελλιπώς.
Το 2000 κυκλοφορεί «Το παραμύθι της χαράς και της λύπης» ένας δίσκος που η νεολαία αγάπησε και τον αγκάλιασε για τις υπέροχες μουσικές που μας χάρισε, μετά από τρία χρόνια έρχεται το «Καλημέρα» και ξαφνιάζει το κοινό της ροκ, τόσο με τους ήχους του, όσο και με την συνεργασία του Άγγελου Μουρβάτη με τον λογοτέχνη Θανάση Μουσόπουλο.
Μετά το πέρασμα δύο χρόνων  μια καινούργια συνεργασία  του καλλιτέχνη με την δισκογραφική Encore τον οδηγεί στο «Never break a window inthe winter» ο κιθαριστικός δίσκος μπήκε και σε συλλογές στο εξωτερικό.Το 2007 δημιουργεί τους Cosmicray ένα αγγλόφωνο συγκρότημα με  τίτλο  alboum «Love is» έχοντας αλλάξει δισκογραφική, ανήκοντας πλέον στο δυναμικό της Plus Rec.
Και το πιο θερμό μας καλοκαίρι έρχεται το 2010 αγκαλιάζονταςόλους τους ακροατές του Άγγελου Μουρβατη με «Ένα φιλί»,το νέο e-single κυκλοφόρησε για ακόμαμια φορά μέσααπό τηνPlus Rec αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.
Οι συνεργασίες του επί της σκηνής πολλές, κάποιες από αυτές (ίσως οι πιο σημαντικές είναι οι παρακάτω):
(Β. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ,  ΠΥΞ ΛΑΞ , ΤΣΟΠΑΝΑ RAVE , ΜΑΣΚΕΣ, MAGIC DE SPELL, ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ, ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ, ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ, ALAN PARSONS PROJECT, GILBIE CLARKE (GUNS 'N ROSES), Scorpions  και Deep Purple).
Παρ όλες τους δίσκους και τις συνεργασίες του, ο Άγγελος Μουρβάτης έχει αποφοιτήσει από το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης ασκεί όμως το επάγγελμα του μουσικού στην Ξάνθη πάρα πολλά χρόνια σε ωδεία και πλέον στο δικό του Μουσικό εργαστήρι όπου παραδίδει μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας.  
Τώρα έγραψε το νέο του τραγούδι με επίκαιρο θέμα την κρίση που αντιμετωπίζουμε! Αξίζει να διαβάσετε την συνέντευξη που μου παραχώρησε. Τον ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου έκανε!  

Νάντια Νάκου: Άγγελε Μουρβάτη συγχαρητήρια για το τραγούδι σου που αναφέρεται στην κρίση που αντιμετωπίζουμε εδώ και δύο χρόνια. Στίχοι και μουσική δένουν αρμονικά μεταξύ τους και μας εκφράζουν απόλυτα! Ένα τραγούδι από την Ξάνθη απευθύνεται σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Πολλά νοήματα και μηνύματα συμπυκνώνονται και περνούν μέσα από τη γλώσσα όλων των λαών: Τη μουσική. Κρατάμε τα κλειδιά του Παραδείσου Άγγελε;
Άγγελος Μουρβάτης: Ναι πιστεύω κρατάμε τα κλειδιά του δικού μας παραδεισου, αρκεί να μη προσπαθούν να μας τα κλέψουν. Αυτό το τραγούδι γεννήθηκε τελείως φυσιολογικά και αυθόρμητα μεσα στην διαδικασία της πρόβας. Τα λόγια του γραφτηκαν αμέσως. Θεωρώ οτι ζούμε σε έναν γήινο παράδεισο σε αυτή την χώρα που έχει πολιτισμό και ιστορία. Μας απαξίωσαν πολύ με όλα αυτά και η οργή ξεχειλίζει απο τον καθένα μας με κάθε θεμιτό τροπο… Ναι κάναμε λάθη και ατομικά και συλλογικά αλλά αυτό δε δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να μας ταπεινώνει και να μας μειώνει σαν αξίες, σαν ανθρώπους, σαν Έλληνες... Δώσαμε δικαίωμα και πρέπει αυτο να σταματήσει.
Νάντια Νάκου: Οι καλλιτέχνες πάντα έχουν μεγαλύτερες ευαισθησίες από τους υπόλοιπους. Θα ήθελα να σε ρωτήσω γιατί δεν λέμε αυτό που λες στο τραγούδι σου: «Είμαι Έλληνας σας πέταξα τη στάχτη μου και άντε γ…θείτε»; Γιατί δεν αντιδράμε; Γιατί δεν αλλάζουμε τη ζωή που δεν επιλέξαμε αλλά λέμε: ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ;
Άγγελος Μουρβάτης: Το λέμε κάθε μέρα και ο καθένας το λέει με τον τροπο του.. Είτε δουλεύοντας για να ζήσει την οικογένεια του, είτε παλεύοντας στους δρόμους φωνάζοντας , είτε διαφορετικα. Όλους μας άγγιξε αυτός ο ξεφτιλισμός.. Δε νομιζω οτι υπάρχει συνταγή, γιατί όλοι όσοι κατέχουν τις θέσεις αυτές δεν ακούνε ποτέ αυτά που δεν θέλουν. Μόνο όσα τους συμφέρει... Ντρέπομαι που βλέπω τόση αλαζονεία από μέρους των πολιτικών αντι να ζητάνε συγγνώμη από τους ανθρώπους που ξεγέλασαν όλοι τους αυτές τις δεκαετίες... Δε λέμε ναι σε όλα. Δε το πιστεύω πια. Ο κόσμος ξύπνησε θέλοντας και μη και η αντίδραση θα φανεί σύντομα.
Νάντια Νάκου: Σε θυμάμαι πέρυσι στην πρώτη σου συνέντευξη όταν τελείωσε το Τοπικό Συμβούλιο της Ξάνθης και είπες πως είσαι νέος και δημιουργείς εκτός του κέντρου. Οι ευκαιρίες είναι λιγότερες αλλά έτσι δεν έχεις και την μεγάλη ευκαιρία να μην κάνεις υποχωρήσεις, να έχεις την Ψυχή και να είσαι ένας ολοκληρωμένος άνθρωπος με γνησιότητα;
Άγγελος Μουρβάτης: Λατρεύω τον τόπο μου και αποφάσισα από πολύ νωρίς να μείνω εδω και να λειτουργήσω από εδώ σε οτι κάνω. Ευκαιρίες φυσικά λιγότερες αλλά αυτό μου ήταν αδιάφορο. Ήθελα αέρα να μπορώ να κάνω αυτό που θέλω όπως το θέλω και θεωρώ εγώ ότι είναι το σωστό. Και το βασικότερο για μένα είναι η ποιότητα ζωής που προσφέρει η επαρχία. Ναι εμείς οι επαρχιώτες είμαστε λιγότερο τυχεροί, αλλα μάλλον σε μάταια πράγματα που έχουν αξία εφήμερη. Αλλά αυτά που κερδίζουμε εδώ όλοι τα ζηλεύουν.
Νάντια Νάκου: Η Αθήνα πάντα προωθεί τους καλλιτέχνες που ζούνε εκεί. Λογικό θα έλεγα αφού εκεί υπάρχουν οι δισκογραφικές εταιρείες και όλο το μάρκετιγκ που προωθεί τη μουσική βιομηχανία που βασίζεται στο life style πλέον, δυστυχώς. Στην Ξάνθη προωθείται η δουλειά σου; Η περιφέρεια γενικότερα ενισχύει το έργο σου; Ή υπάρχουν εμπόδια;
Άγγελος Μουρβάτης: Δεν είχα ποτέ παράπονο και θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που κατάφερα, ότι κατάφερα, με ορμητήριο την Ξάνθη (έτσι έλεγε το πρώτο δελτίο τύπου που βγήκε για την πρώτη μου δισκογραφική δουλεια πριν 15 χρονια και έτσι συνέχισα σε όλες μου τις δουλειές ). Έζησα και ζω απίστευτες στιγμές με την μουσικη και όσα κάνω παρέα με αυτήν, αλλά στο τέλος της ημέρας γυρνώ πάντα στον τόπο μου και νιώθω περήφανος για αυτό και ας μην «κερδίσω» ποτέ αυτά που κερδίζουν οι υπόλοιποι άνθρωποι του χώρου στο κέντρο. Η επαρχία έχει ομορφιά που όποιος την ζει δεν την αλλάζει.
Νάντια Νάκου: Έχεις το μουσικό εργαστήρι σου και μαθαίνεις σε νέους τη μουσική. Η τέχνη βγάζει από αδιέξοδα και έχει ως βάση της την έμπνευση και τη δημιουργία, νικώντας τη μιζέρια που έχουμε το τελευταίο καιρό στη χώρα μας. Τώρα με την οικονομική στενότητα θεωρείται προνόμιο και πολυτέλεια να κάνει κάποιος μαθήματα μουσικής ή αντίθετα αυξήθηκε η προσέλευση προκειμένου να βρούνε έναν τρόπο έκφρασης των συναισθημάτων τους;
Άγγελος Μουρβάτης: Είναι σίγουρα μια πολυτέλεια αλλά οι περισσότεροι ξέρουν τα καλά της μουσικής και παλεύουν να μην αφήσουν τα παιδιά τους μακριά απο αυτήν. Ναι υπάρχει πτώση αλλά θεωρώ οτι είναι εφήμερη και σύντομα θα αλλάξει. Γενικά θελω να τα βλέπω αισιόδοξα τα πράγματα και είναι ευκαιρία να αποδείξουμε πολλά σε όσους μας κοροιδέψανε. Πρέπει να βλέπουμε όσο πιο μπροστά γίνεται, χωρίς φόβο  και με όρεξη για δουλειά ο καθένας σε οτι κάνει ή παλεύει να κάνει. Δύσκολα σίγουρα όταν έχουνε σβήσει απο τον χάρτη τόσες δουλειές αλλά ο Έλληνας δεν τα παράτησε ποτέ και νομίζω οτι ακριβώς αυτό κάνουμε και τωρα.
Νάντια Νάκου: Η νέα σου δισκογραφική δουλειά πότε θα είναι έτοιμη;
Άγγελος Μουρβάτης: Το νέο μου cd το ήχογραφω εδώ στην Ξάνθη στα mad studios του φίλου μου και συνεργάτη μου Αντώνη Μουσαδε και την παραγωγή την κάνει ο Βαγγέλης Κοντόπουλος. Θα κυκλοφορήσει σύντομα, αφού τελειώνει σιγά σιγά πλέον. Στο cd συμμετέχουν εκτός από τους Ψυχή και νέα παιδιά της πόλης που πάντα προσπαθούσα όσο μπορώ να βοηθώ. Και αυτός ήταν και ο λόγος που θέλησα να μπω στο τοπικό συμβούλιο για να βρούνε εκδηλώσεις κ τρόπο έκφρασης απέναντι στους Ξανθιώτες για να δείχνουν δείγματα της δουλειάς τους. Δεν ανακατεύτηκα με το συμβούλιο για κανέναν άλλον λόγο πέρα από αυτό. Δε νομίζω όμως οτι κατάφερα τίποτα παραπάνω από όσα θα έκανα και αν ήμουν εκτός συμβουλίου, αφού τα πράγματα είναι δυσκολα πλέον και εκει. Αυτό δε σημαίνει όμως τίποτα και θα προσπαθώ να βοηθώ όσο μπορώ και μέσα από το εργαστήριο και έξω από αυτό και όπου μου ζητηθεί. Απλώς χρειαζόμαστε όλοι ηθική στήριξη από όλους τους Ξανθιωτες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου