Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Βασικές αλήθειες για την αυτοκτονία του Σάββα Μετοικίδη στη Σταυρούπολη


Συγκλόνισε το πανελλήνιο η αυτοκτονία του καθηγητή Σάββα Μετοικίδη στη Σταυρούπολη Ξάνθης το προηγούμενο Σάββατο 21 Απριλίου. Ο καθηγητής ζούσε στην Αθήνα και υπήρξε μεγάλος αγωνιστής σε διαδηλώσεις, αλλά είχε και συνεχή παρουσία σε δράσεις και πρωτοβουλίες υπέρ της παιδείας και γενικότερα της κοινωνίας μας.
Αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του ευρισκόμενος στο πατρικό του σπίτι στην ορεινή Σταυρούπολη Ξάνθης, λίγο πριν αναχωρήσει στην πρωτεύουσα. Τον βρήκε απαγχονισμένο ο πατέρας του. Συγκλονισμένοι οι γονείς του, ο αδελφός του, συγγενείς και φίλοι τον αποχαιρέτισαν με την εξόδιο ακολουθία στην εκκλησία της Ευαγγελίστριας, όπως δεν ειπώθηκε.
Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι το κείμενο που υπάρχει στο ίντερνετ με τίτλο: «Πολιτική Παρακαταθήκη» δεν είναι το ιδιόχειρο σημείωμα που άφησε ο αυτόχειρας. Πρόκειται για ένα κείμενο του που δημοσιεύτηκε, από τα πολλά μαχητικά που έγραφε ο 44χρονος Σταυρουπολίτης, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων.  Το αν ήταν πολιτικός ο λόγος της αυτοκτονίας του το ξέρουν δύο άνθρωποι: Ο αδελφός του και ο συνάδελφος και φίλος του που πήραν τα σημειώματα που άφησε. Αυτοί οι δύο ξέρουν την αλήθεια.

2 σχόλια:

  1. Παραθέτω εδω χθεσινό μου σχολιασμό επι του θέματος, σε ενα αλλο blog. Αυτούσιο.



    Αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά. Η δική μου ''φωνή'' ισως ακουστεί διαφορετικά, και πιό καθαρά, αν και ολες και ολοι λίγο- πολύ γράφετε αρκετά σωστά. Ο Σάββας ηταν συγχωριανός, φίλος, συμμαθητής των παιδικών μου χρόνων,και γείτονας. Ευαίσθητος και δυναμικός χαρακτήρας και παράλληλα δραστήριος, και καλόκαρδος. Δυστυχώς, κατα την αποψη μου, η απομάκρυνση απο την πατρίδα και την οικογένεια, η μοναξιά,και η εμπλοκή του με φανατισμένες ομάδες χωρίς ισορροπία σε συνδυασμό με την κοινωνική ευαισθησία του, εχω την αίσθηση οτι τον οδήγησαν βήμα βήμα στην αποτρόπαια αυτή απόφαση, που μας εξέπληξε ολους, τόσο ως προς τον τρόπο, οσο και ως τον χρόνο που επέλεξε να την πραγματοποιήσει. Σαφώς και διαφωνώ κάθετα με την πράξη του αυτή, αλλα το μεγαλύτερο βάρος το φέρουν οι αμοιροι γονείς και συγγενείς του.Και εννοώ το βάρος του πόνου και της θλίψης για να μην παρεξηγηθώ. Οσο για τα σημειώματα, αυτά οντως ειναι προγενέστερα και καμια σχέση δεν εχουν με τα σημειώματα που φέρεται να αφησε πρίν την πράξη του. Δυστυχώς οπως ανέφερε καποιος απο σας πρίν, τα διάφορα κανάλια,Blog's και εντυπα δεν ελέγχουν και πολύ καλά τις πηγές τους. Μάλιστα στην αρχή τον παρουσίασαν παντρεμένο και πατέρα δυο παιδιών, κατι που και μενα προσωπικά με εξέπληξε σε σημείο να αναρωτηθώ μήπως εκανε γάμο χωρίς να το γνωρίζουμε. Επίσης τον παρουσίασαν μεγαλύτερο σε ηλικία, σε σημείο να αναρωτιέμαι μήπως εχασε τάξεις στο σχολείο χωρίς να το καταλάβουμε επίσης. Το θέμα ειναι ενα. Ο Σάββας εφυγε. Σε καμία περίπτωση να μην γίνει αυτή του η πράξη παράδειγμα για αλλους ανθρώπους. Χορτάσαμε απο ηρωες ανευ ουσίας. Με πόνο το λέω, αλλα ηταν αδικη πράξη. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας. Ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του Σάββα. Καλό παράδεισο φίλε μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή