Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Χριστουγεννιάτικες συνταγές από όλη την Ελλάδα


Κουραμπιέδες
Από τον Αγροτικό Γυναικείο Ηπειρώτικο Συνεταιρισμό

Υλικά (για 80 κομμάτια)
1 κιλό βούτυρο
2 βανίλιες
2 κρόκοι αυγού
1 μπέικιν πάουντερ
1 ποτηράκι κονιάκ
1 κούπα ζάχαρη άχνη
500γρ. αμύγδαλα
2 κιλά αλεύρι
2 1/2 κιλά ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Χτυπάμε για 3/4 της ώρας το βούτυρο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ζαχαρη άχνη, το κονιάκ, τους κρόκους, τις βανίλιες, το αλέυρι, το μπέικιν πάουντερ και τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε. Η ζύμη είναι έτοιμη. Την πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε και ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε μέτριο φούρνο. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο και είναι ακόμα ζεστοί.

Πληροφορίες
Μπορείτε να επικοινωνήστε με το συνεταιρισμό στο τηλέφωνο 26510 91180. Ο Συνεταιρισμός βρίσκεται στα Γιάννενα στη διεύθυνση: Εθνικής Αντιστάσεως 207, Επαρχιακή Οδός Κατσικά-Κουτσελιού.


Μελομακάρονα της Τήνου
                                 
Υλικά
640γρ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού αλισίβα
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
2 πορτοκάλια (ξύσμα και χυμός)
1 λεμόνι (ξύσμα και χυμός)
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλιά της σούπας κανελογαρίφαλα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό αλεύρι
Λίγα καρύδια ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι
400γρ. μέλι
4 ποτήρια ζάχαρη
4 ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη, προσθέτουμε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού και των πορτοκαλιών, την αλισίβα, το κονιάκ, τα κανελογαρίφαλα, το σιμιγδάλι και σιγά σιγά το αλεύρι. Δεν ζυμώνουμε πολύ το μείγμα για να μείνει αφράτο. Πλάθουμε τα μελομακάρονα, τα πιέζουμε λίγο στον τρίφτη για να γίνει το σχέδιο με τις τρύπες και τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί. Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 15 έως 20 λεπτά.
Από την προηγούμενη το βράδυ έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι, το οποίο ρίχνουμε στα ζεστά μελομακάρονα. Τα βάζουμε σε πιατέλα και τα γαρνίρουμε με καρύδια.
Πηγή: 'Τηνιακή παραδοσιαή κουζίνα' της Ζωζεφίνας Δελατόλα

Ποντιακοί λαχανοντολμάδες

Υλικά
1 λάχανο μεγάλο (ή λάχανο τουρσί)

(Για τη σάλτσα)
2 κονκασέ ντομάτα (ή φρέσκια ντομάτα)
αλάτι, πιπέρι, κανέλλα

(Για τη γέμιση)
1/2 κιλό κιμάς χοιρινός
1/2 κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
3 μέτρια κρεμμύδια
1 ματσάκι μαϊντανός
μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά με τον κιμά. Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο λάχανο και τυλίγουμε τους σαρμάδες (σε μέγεθος παλάμης) βάζοντας γέμιση. Τοποθετούμε τους σαρμάδες στην κατσαρόλα εφόσον πρώτα βάλουμε μέσα λίγο λάδι και στρώσουμε τον πάτο με λίγα φύλλα λάχανου.
Έπειτα περιχύνουμε με τη σάλτσα της ντομάτας (στην οπόια έχουμε προσθέσει κανέλλα, πιπέρι, αλάτι). Εάν το λάχανο δεν είναι τουρσί, τότε στίβουμε ένα λεμόνι και ρίχνουμε το χυμό στην κατσαρόλα με τους σαρμάδες. Τοποθετούμε ένα πιάτο πάνω στους λαχανοντολμάδες πριν κλείσουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για μία ώρα περίπου. Αν χρειαστεί συμπληρώστε με βρασμένο νερό.  


Κόκορας ή βοδινό μακαρονάδα από τη Λευκάδα

Υλικά
2 κιλά περίπου κόκορας ελευθέρας βοσκής ή 1.500 γρ περίπου κρέας βοδινό, ή μοσχαρίσιο ψαχνό
2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
1 κεφάλι σκόρδο
3/4 φλιτζανιού λάδι
2 κουταλιές βούτυρο για τα μακαρόνια
κανέλα
γαρύφαλλα ολόκληρα και κοπανισμένα
μοσχοκάρυδο κοπανισμένο
αλάτι-πιπέρι
2 μεγάλες κουταλιές της σούπας ντομάτας πελτέ
1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
περίπου 700γρ. μακαρόνια νούμερο 3
κεφαλοτύρι τριμμένο

Εκτέλεση
Κόβουμε τον κόκορα ή το κρέας σε μερίδες. Σε κατσαρόλα ρηχή ρίχνουμε το λάδι. Τσιγαρίζουμε το κρέας και στη συνέχεια το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε 3-4 ποτήρια νερό, την ντομάτα και όλα τα μπαχαρικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να βράσει σε σιγανή φωτιά περίπου 2 ώρες. Αν χρειαστεί νερό ξαναρίχνουμε και δοκιμάζουμε μήπως πρέπει να ρίξουμε κι άλλα μπαχαρικά για να γίνει πολύ πικάντικη η γεύση. Το φαγητό πρέπει να μείνει με πυκνή σάλτσα κόκκινη και σκούρα από τα μπαχαρικά και αρκετά πλούσια για τα μακαρόνια.
Βράζουμε και σουρώνουμε τα μακαρόνια και ζεστά όπως είναι στην κατσαρόλα τα βουτυρώνουμε. Τα σερβίρουμε στα πιάτα με αρκετή σάλτσα και τριμμένο κεφαλοτύρι. Το κρέας με σάλτσα, το σερβίρουμε μετά σαν δεύτερο πιάτο.
Τα μακαρόνια γίνονται πιο νόστιμα αν ρίξουμε τη σάλτσα τους μέσα στην κατσαρόλα μισή ώρα πριν τα σερβίρουμε και έτσι την απορροφούν περισσότερο.

Πηγή: 'Λευκαδίτικη Κουζίνα' της Τούλας Σκληρού, Έκδοση Δεύτερη, 2005

Γαλοπούλα γεμιστή
Συνταγή από την Κρήτη

Υλικά
1 γαλοπούλα, περίπου 6 κιλά
20γρ. κορν φλάουερ
1/8 του λίτρου κρέμα γάλακτος

Γέμιση
3 κρεμμύδια κομμένα
400γρ. κιμάς
75γρ. ρύζι
1/8 του λίτρου νερό
50γρ. σταφίδες
3 κουταλιές λικέρ κερασιού
1 ματσάκι μαϊντανός κομμένος
1 κουταλάκι του γλυκού φασκόμηλο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση
Ποτίζουμε τις σταφίδες με το λικέρ κερασιού και τις αφήνουμε 15 λεπτά να το απορροφήσουν. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια και τον κιμά. Προσθέτουμε και τα υπόλοιπα υλικά διαδοχικά με τη σειρά που αναφέρονται παραπάνω και ψήνουμε μέχρι να απορροφηθεί τελείως το ζουμί. Πλένουμε τη γαλοπούλα, τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει, την αλατίζουμε και τη γεμίζουμε με τον κιμά που έχει ήδη κρυώσει. Κατόπιν τη ράβουμε. Θερμαίνουμε το φούρνο και βάζουμε τη γαλοπούλα να ψηθεί σκεπασμένη δύο έως δυόμισι ώρες στους 200 βαθμούς. Δοκιμάζουμε τη σάλτσα. Αν θέλουμε, βάζουμε το κορν φλάουερ να δέσει και συμπληρώνουμε με την κρέμα γάλακτος.

Σαρακατσάνικη στριφτόπιτα (γίνεται να λείπει από το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι;)


Υλικά
800γρ. αλεύρι για πίτες(ίσως και λίγο παραπάνω)
250γρ. σουρωτή
250γρ. νερό(ίσως και λίγο παραπάνω)
1 κου. σούπας ξίδι
1 φλιτζ. ελληνικού καφέ λάδι
800γρ. τυρί φέτα
250γρ. βιτάμ σοφτ(όχι την πλάκα)
1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια γούρνα στην μέση. Ρίχνουμε μέσα το ξίδι, τη σουρωτή, το νέρο και το λάδι. Ζυμώνουμε μέχρι να ξεκολλάει από τα χέρια η ζύμη, προσθέτοντας αν χρειάζεται αλευράκι(αν είναι σφικτή προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη).Θέλουμε να είναι αφράτη, όχι σφικτή, για να δουλεύεται εύκολα.
Μόλις είναι έτοιμη η ζύμη και δεν κολλάει στα χέρια, κάνουμε ένα χοντρό κουλούρι και το αλείφουμε με λίγο βούτυρο.
Κόβουμε το κουλούρι φέτες περίπου 1 εκ-1,5εκ.
Έπειτα παίρνουμε 2 φέτες ζύμης, την αλείφουμε με βούτυρο και τις ενώνουμε μεταξύ τους.
Τις αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν οι φέτες.
Τρίβουμε το τυρί.
Απλώνουμε βούτυρο σε ένα βαθύ ταψί και βάζουμε τις δυο ενωμένες φέτες, πατώντας τες με τα χέρια να απλωθούν και να γίνουν ένα φύλλο.
Απλώνουμε πάνω στο φύλλο βούτυρο και τυρί. Ανοίγουμε ένα φύλλο με τα χέρια μας στον "αέρα", σαν πίτσα, πιάνοντας από τις άκρες, ώστε να μην έχει πιο πολύ ζυμάρι εκεί.
Το απλώνουμε πάνω στο άλλο φύλλο, τεντώνοντας το, να φτάσει τις άκρες του πρώτου. Αυτό το επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα, βάζοντας με αυτή τη σειρά βούτυρο-τυρί-φύλλο. Στο τέλος απλώνουμε βούτυρο(δεν πειράζει αν σχίζονται λίγο τα φύλλα).
Όταν τελειώσουμε, πατάμε με τα χέρια μας τα φύλλα να φτάσουν στις άκρες του ταψιού. Μόλις την ανοίξουμε παίρνουμε τις άκρες και τις διπλώνουμε σταυρωτά, σαν πετσέτα και την αναποδογυρίζουμε. Την αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την απλώνουμε έτσι όπως είναι μέσα στο ταψί να φτάσει τις άκρες πάλι (μπορεί να σας δυσκολέψει λίγο).
Βάζουμε από πάνω βούτυρο και τυρί και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις, για 1 ώρα και κάτι.


Μπάμπω από τη Θράκη από το site: http://www.stellaspanou.gr
Σε όλη τη Θράκη την παραμονή των Χριστουγέννων ετοιμάζουν την μπάμπω, ένα έδεσμα από χοιρινό έντερο παραγεμισμένο με ψιλοκομμένο συκώτι μπαχαρικά και πλιγούρι.  Ιδιαίτερα εκείνες τις ημέρες, μπορείτε να την αγοράσετε έτοιμη από  τα κρεοπωλεία.


Υλικά  για 4 άτομα:
½ κιλό έντερο χοιρινό,
300 γραμμάρια χοιρινό  συκώτι
200 γραμμάρια πλιγούρι,
1 πράσο
1 μέτριο κρεμμύδι,
αλατοπίπερο,
κόκκινο πιπέρι,
ρίγανη
σάλτσα ντομάτας,
χοντρό αλάτι,
1 φλιτζανάκι ξύδι,
Χυμός ενός  λεμονιού
ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
• Πλένετε πολύ καλά με κρύο νερό το έντερο πρώτα από έξω και εν συνεχεία με ένα ξυλάκι το γυρνάτε και το πλένετε  και από μέσα, το τρίβετε με το χοντρό αλάτι.
• Ξεπλένετε   και το τοποθετείτε για μερικές ώρες μέσα σε νερό χυμό του λεμονιού., το ξεπλένετε   ξανά πολύ καλά και το βάζετε  σε ένα τρυπητήρι για να στραγγίσει και το περιχύνετε με  λιγο ξύδι
• Ζεματάτε το συκώτι  και το κόβετε  σε μικρά καβάκια.
•  Σοτάρετε  το ψιλοκομμένο κρεμμύδια  και πράσο , προσθέτετε  τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το συκώτι και κατόπιν το πλιγούρι με  λίγο  νερό.
• Αφού έχουμε  σοτάρει όλα σας τα υλικά  δένετε το έντερο από την μία του άκρη με κλωστή και από την άλλη τοποθετείτε  ένα χωνί και με την βοήθεια ενός κουταλιού γεμίζετε  το εντεράκι σας .
• Προσέξετε  να μην γεμίσετε ο πολύ το έντερο γιατί μπορεί να σπάσει όταν το πλιγούρι στο ψήσιμο θα απορροφήσει νερό.
• Το τοποθετείτε  σε ένα ταψί, η σε κατσαρόλα , το τρυπάτε με  μια οδοντογλυφίδα και ρίχνετε   μέχρι την μέση περίπου με νερό, προσθέτετε  την σάλτσα ντομάτας, τη ρίγανη, αλατοπίπερο και το ψήνετε  στους 180ο C για δύο ώρες περίπου.


Χοιρινό με κυδώνια Μακεδονίας από το site: http://www.stellaspanou.gr
Η χρήση του κυδωνιού στη μαγειρική χαρακτηρίζει την μαγειρική των ντόπιων χωριών της Μακεδονίας και Θράκης,  καθώς αντικατέστησαν τη χρήση του κυδωνιού  με της πατάτας τα τελευταία χρόνια.
Χειμωνιάτικο  πολύ νόστιμο φαγητό που  έχει την τιμητική του τα Χριστούγεννα.

Υλικά
• 1 κιλό  χοιρινό  κρέας χωρίς κόκαλο
• 3 μεγάλα κυδώνια
• 2 ξερά κρεμμύδια
• 8 δαμάσκηνα χωρίς  κουκούτσι
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 κουταλάκια αλάτι
• 1 κουταλιά ζάχαρη
• 4 μοσχοκάρφια
• ½ ποτήρια νερό

Εκτέλεση
Κόβετε σε μέτρια κομμάτια το κρέας το πλένετε και το στραγγίζετε .
Ταυτόχρονα  κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες  και τα τσιγαρίζετε στο λάδι για 5 λεπτά. Κατόπιν προσθέτετε   το κρέας  μέχρι που να πιάσει κρούστα η σάρκα του. Ρίχνετε το νερό και το αφήνετε για ¾ της  ώρας σε μέτρια φωτιά να βράσει και να μαλακώσει . Καθαρίζετε  τα κυδώνια  μόνο από τα κουκούτσια ,κόβετε το καθένα σε 4  κομμάτια , τα τοποθετείται  μαζί με τα δαμάσκηνα  στην  κατσαρόλα που βράζει το χοιρινό, τέλος ρίχνετε   το αλάτι, το πιπέρι, τη ζάχαρη και τα γαρίφαλα.
Βράζετε για  ½ ώρα σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει   και να μείνει λίγο  ζουμί.

Καλή επιτυχία και ευχόμαστε όλα τα τραπέζια να είναι γεμάτα και κανείς άνθρωπος να μη μείνει νηστικός.

Καλά Χριστούγεννα!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου