Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Αιθαλομίχλη: Τι να προσέξουμε, πώς να προφυλαχτούμε



Καθώς τα επίπεδα αιθαλομίχλης να αυξάνονται συνεχώς στην ατμόσφαιρα των μεγάλων ελληνικών πόλεων, είναι σημαντικό να πάρουμε τα μέτρα μας, ειδικά άτομα με ευαισθησία στην αναπνοή όπως για παράδειγμα άτομα που έχουν άσθμα.
Από την Καναδική Ένωση για την υγεία των Πνευμόνων μαθαίνουμε λοιπόν τις παρακάτω πρακτικές συμβουλές:
Αν έχετε άσθμα, η αιθαλομίχλη μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο και να εμφανιστεί βλέννα στους αναπνευστικούς σας αγωγούς. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βήχα αλλά και δυσκολία στην αναπνοή.
Γι’ αυτό τις ημέρες με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση είναι καλό να παίρνουμε τα μέτρα μας.
√ Πρώτα από όλα μάθετε τα συμπτώματα της αιθαλομίχλης στην αναπνοή σας. Το νέφος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος. Ίσως να παρατηρείτε ότι, σε ημέρες με αιθαλομίχλη, η αναπνοή σας γίνεται όλο και πιο δύσκολη μέτα από λίγα λεπτά σε εξωτερικό χώρο. Βέβαια, η αιθαλομίχλη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που θα παρατηρήσετε αργότερα, ίσως και μετά από ημέρες.
√ Αν εμφανίσετε προβλήματα αναπνοής, καλύτερα μείνετε στο σπίτι. Αν έχετε ιονιστή ή κλιματιστικό με φίλτρο αέρα, καλό είναι να το χρησιμοποιήσετε. Μην ανοίξετε τα παράθυρα, αλλιώς ο μολυσμένος αέρας θα μπει στο σπίτι σας. Αν η ατμόσφαιρα στο σπίτι σας δεν σας ανακουφίζει, μπορείτε να δοκιμάσετε ένα δημόσιο χώρο (βιβλιοθήκη, κέντρο αναψυχής).
√ Αν πρέπει να βγείτε έξω, μην ζορίσετε τον εαυτό σας. Μην εξασκείστε και μην ιδρώνετε. Προσπαθήστε να μείνετε στην σκιά, μακριά από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία και πίνετε άφθονο νερό.
√ Αν θέλετε να γυμναστείτε, κάντε το σε εσωτερικό χώρο. Η γυμναστική συνεισφέρει στην καλή υγεία του σώματος και είναι απαραίτητη, ακόμη και για αυτούς που έχουν άσθμα, αλλά η γυμναστική σε ημέρες με αιθαλομίχλη μπορεί να είναι επικίνδυνη για όσους πάσχουν από άσθμα.
√ Αν έχετε άσθμα τότε σε ημέρες με υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση καλό είναι να παρακολουθείτε την αντίδραση του σώματός σας. Αν εμφανίσετε συμπτώματα άσθματος, σταματήστε αυτό που κάνετε κι ακολουθήστε το σχέδιο δράσης του γιατρού σας για το άσθμα σας. Αν αισθανθείτε άρρωστος, ζητήστε ιατρική βοήθεια.
√ Ελέγχετε συχνά τον δείκτη ποιότητας του αέρα (π.χ. για Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Η αιθαλομίχλη μπορεί να εμφανιστεί οποτεδήποτε μέσα στο χρόνο, χειμώνα ή καλοκαίρι. Αν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι η ποιότητα του αέρα θα είναι κακή, μπορείτε να προσαρμόσετε το πρόγραμμά σας κατάλληλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου