Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

"Έτσι γλεντάμε και ας λεν ότι χρωστάμε": Το πρόγραμμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού


Από 2 έως 18 Μαρτίου θα διαρκέσουν φέτος οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές ή Ξανθιώτικο Καρναβάλι που διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα και το συνδυάζουν με τέχνη, διασκέδαση και ψυχαγωγία του παρόντος, έχοντας και φιλοξενούμενους από άλλες χώρες. Μάλιστα μια μέρα πριν τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα φιλοξενηθεί ο Αγάθωνας με τους Koza Mostra που θα μας εκπροσωπήσουν φέτος στη Eurovision.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι:

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.00 Θεατρική Παράσταση
Σύλλογος Κυπρίων και Κυπριακή Ένωση Φοιτητών και Φίλων
«Που τα προξένια ως το γάμο, στο νησί της Αφροδίτης»
Μια θεατρική παράσταση που περιλαμβάνει δρώμενα, χορούς, τραγούδια και τσιαττιστά, με ζωντανή μουσική από κυπριακό μουσικό σχήμα.



Κυριακή 3 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.30 Συναυλία «Φωνές του Κόσμου»
Από το Αζερμπαϊτζάν ως την Ξάνθη - Tunzale Agayeva
Μια μοναδική συναυλία με μουσική από το Αζερμπαϊτζάν θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει το κοινό της Ξάνθης για πρώτη φορά. Μια από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του Αζερμπαϊτζάν, η Tunzale Agayeva, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και κάνει σταθμό της περιοδείας της την πόλη της Ξάνθης…
Στο δεύτερο μέρος, η Tunzale Agayeva θα ερμηνεύσει τζαζ και ποπ τραγούδια αναμεμειγμένα με στοιχεία μουγκάμ, από την πρόσφατη δισκογραφική της δουλειά.
Η συναυλία διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα.
Σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης και την Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης
Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.00 Χορωδία «Αρίων»
Η χορωδία «Αρίων» θα εκτελέσει ένα πρόγραμμα ποιοτικών τραγουδιών και με μέρη σολιστικά.
Τριαντάφυλλος Σφυρής και Χριστίνα Λουκίδου – πιάνο
Δ/νση χορωδίας - Γιάννης Παπαδόπουλος
Τρίτη 5 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.30 Συναυλία
Μπάμπης Κούκος & Φα Δίεση
Το γνωστό στην πόλη μας μουσικό σχήμα, για την ευαισθησία με την οποία ερμηνεύει, ευελπιστεί να σας χαρίσει και φέτος μια ακόμη ποιοτική βραδιά, γεμάτη μπαλάντες, έντεχνο και λαϊκό τραγούδι από την Ελλάδα και χώρες της Μεσογείου.
Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19.30 Χορωδία Σταυρούπολης – Χορωδία Γρηγόρης Λεοντιάδης του ΚΑΠΗ Δήμου Ξάνθης
Η χορωδία του ΚΑΠΗ Σταυρούπολης είναι ένα μικρό τρίφωνο μεικτό σχήμα, που αγαπά πολύ τη μουσική και ιδιαίτερα το λαϊκό τραγούδι.
Η χορωδία «Γρηγόρης Λεοντιάδης» του ΚΑΠΗ Δήμου Ξάνθης κατά την 15χρονη πορεία της έχει επιδείξει μια επιτυχή πορεία στο Πανελλήνιο.
Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου 2013
Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης»
20.30 Βραδιά Παραδοσιακών Γεύσεων
Συναυλία «Νόστος»
Το σχήμα αυτό αποτελείται κυρίως από Θρακιώτες μουσικούς, στην πλειοψηφία τους από τον βόρειο Έβρο, αλλά και από άλλους που έρχονται από άλλες περιοχές. Τα μέλη του σχήματος έχουν δυναμική παρουσία σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και στη δισκογραφία.
Συμμετέχουν:
Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, Κρητική Αδελφότητα Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Κιμμερίων Ν. Ξάνθης «Ο Αμφέραος», Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», Σύλλογος Κυπρίων Ν. Ξάνθης, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη», Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης, Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκης «Οι Πρωτοπόροι», Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου «Άβαντες», Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, Σύλλογος Ποντίων Χορευτών «Τραντέλλενες», Πολιτιστικός Σύλλογος Ευμοίρου
Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
Οι μικροί χορευτές των Λαογραφικών Συλλόγων παρουσιάζουν την αξιόλογη δουλειά τους σε μια υπέροχη βραδιά γεμάτη φρεσκάδα και ζωντάνια. Αξίζει να χειροκροτήσουμε τους μελλοντικούς συνεχιστές της παράδοσης, το μέλλον και την ελπίδα του τόπου μας.
Συμμετέχουν:
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου «Άβαντες», Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης
Σαββάτο 9 Μαρτίου 2013
Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
12.00 Παρέλαση Λαογραφίας
«Τώρα που στήσαν το χορό»
Σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στη μεγάλη γιορτή της παράδοσης. Οι χορευτικές ομάδες των Λαογραφικών Συλλόγων της πόλης καθώς και τα φιλοξενούμενα συγκροτήματα, χορεύοντας και τραγουδώντας ξεκινούν από τρία διαφορετικά σημεία της πόλης, για να καταλήξουν στην Κεντρική Πλατεία και να στήσουν το χορό, γιορτάζοντας όλοι μαζί το μοναδικό Ξανθιώτικο Καρναβάλι.
Κόμβος Δαγκλή με Περγάμου οι: Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεχρόκαμπου, Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, Κοινωνικός – Μορφωτικός Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη»
Πλατεία Ελευθερίας οι: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης,,Σύλλογος Γυναικών Ν. Ερασμίου «ΓΑΙΑ», Σύλλογος Κιμμερίων Ν. Ξάνθης «Ο Αμφέραος», Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης
Πλατεία Διοικητηρίου οι: Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου «Άβαντες», Πολιτιστική Στέγη Ν. Ερασμίου «Γεώργιος Βιζυηνός», Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης ΄΄Τραντέλλενες΄΄
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19.30 Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης
«Σκιαγραφώντας την παράδοση»
Ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι στην Ελλάδα του Χορευτικού Ομίλου Ξάνθης, μέσα από τα μάτια του Καραγκιόζη του Γ. Χατζή.
Στην παρέα μας η «Μπάντα Τέτοια» και στη λύρα ο Τάσος Πετρόπουλος.
Γενική Είσοδος: 3€
Κυριακή 10 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
19:00 Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης
Ελάτε ας παρακάθουμες
Από το χθες, στο σήμερα
Ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης σας προσκαλεί σε μια παράσταση που αναβιώνει ένα από τα παραδοσιακότερα χαρακτηριστικά των Ελλήνων του Πόντου, «το Παρακάθ».
Γενική Είσοδος: 3€
Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.00 Παραδοσιακή βραδιά
Οι Λαογραφικοί Σύλλογοι της πόλης παρουσιάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Σ’ αυτή την πρώτη βραδιά συμμετέχουν οι: Πολιτιστική Στέγη Ν. Ερασμίου, Ένωση Ποντίων Σπουδαστών Τ.Ε.Ι. Καβάλας, Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες», Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος «Η Θράκη», Μορφωτικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Σταυρούπολης, Πολιτιστικός Σύλλογος Αβάτου «Άβαντες», Σύλλογος Θρακιωτών Χρυσούπολης Επαρχίας Νέστου, Πολιτιστικός Σύλλογος Κεχρόκαμπου
Τρίτη 12 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.00 Παραδοσιακή βραδιά
Η δεύτερη βραδιά των Λαογραφικών Συλλόγων οι οποίοι μας παρουσιάζουν δείγματα της δουλειάς τους χορεύοντας και τραγουδώντας. Συμμετέχουν οι: Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης, Σύλλογος Εβριτών Ν. Ξάνθης, Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης, Σύλλογος Γυναικών Ν. Ερασμίου «ΓΑΙΑ», Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, Σύλλογος Κιμμερίων «Ο Αμφέραος», Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», Πολιτιστικός Σύλλογος Ευμοίρου
Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.30 Συναυλία ENCARDIA
Ρυθμοί για «πέτρες…που χορεύουν»
Το απαράμιλλο συγκρότημα των Encardia, η ιδιότυπη και απόλυτα ελκυστική αυτή μουσική κολεκτίβα, αποτελεί την εποχή αυτή ένα από πλέον προβεβλημένα και καταξιωμένα στη χώρα αλλά και διεθνώς Ελληνικά σχήματα από το χώρο της world μουσικής.




Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.30 Συναυλία 48 ΩΡΕΣ
Η μπάντα δημιουργήθηκε το Μάιο του 2003 όταν τους ζητήθηκε μέσα σε 2 ημέρες (48 ώρες) να φτιάξουν και να παίξουν ένα live dance πρόγραμμα. Το τρικ έπιασε και οι 48 Ώρες στέριωσαν και χάρισαν στους φίλους τους πολλά 48ωρα με φουλ μουσική και ρυθμό.





Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013
Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
20.30 Παράσταση «UP Όλα»
Εύη Σιαμαντά - Στάθης Παχίδης - Αστέρης Πελτέκης
Μια παράσταση διαφορετική από τις συνηθισμένες, που επιχειρεί να δέσει μεταξύ τους τη μουσική και το θέατρο, με σκοπό το άφθονο γέλιο, και να προκαλέσει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κοινού.

Σαββάτο 16 Μαρτίου 2013
Κεντρική Πλατεία Ξάνθης
13.30 Συναυλία KOZA MOSTRA και Αγάθωνας
Οι KOZA MOSTRA με μόλις ένα χρόνο ενεργού δράσης έχουν ξεσηκώσει το κοινό σε όλη την Ελλάδα. Με περισσότερους από 25 σταθμούς στην καλοκαιρινή περιοδεία και με έναν στην Γαλλία στο φεστιβάλ «La Kumpania» οι KOZA MOSTRA αποτελούν αναμφισβήτητα μια από τις μουσικές εκπλήξεις της χρονιάς!
Η συνεργασία μας με τον Αγάθωνα Ιακωβίδη
Στο άκουσμα του ονόματος του Αγάθωνα Ιακωβίδη ο λογικός συνειρμός μάς οδηγεί στο ρεμπέτικο τραγούδι. Πολύ λογική σκέψη αν αναλογιστεί κανείς την συνέπεια και την τεράστια πορεία του στις μελωδίες που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και που έμελε να γίνουν η σφραγίδα της νεότερης ελληνικής μουσικής, κατά τον Μάνο Χατζιδάκι.
19.30 Βραδινή Καρναβαλική Παρέλαση
Τα αποκριάτικα πληρώματα που θα πάρουν μέρος στην Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση της Κυριακής, ξεκινώντας στις 19:30 από την οδό 28ης Οκτωβρίου, θα παρελάσουν χορεύοντας σε ξέφρενους καρναβαλικούς ρυθμούς.
Η παρέλαση θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία όπου το γλέντι θα συνεχιστεί μ’ ένα ξέφρενο πάρτι. Μουσική επένδυση από τον Μπάμπη Δαργανάκη Ένα project που κινείται σε latin και σύγχρονους χορευτικούς ρυθμούς.
Κυριακή 17 Μαρτίου 2013
Είσοδος Πόλης (από Καβάλα)
13.30 «ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ»
Κορυφαία στιγμή των Εορτών είναι η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση. Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο.
Μουσική επένδυση από τον Μπάμπη Δαργανάκη. Ένα project που κινείται σε latin και σύγχρονους χορευτικούς ρυθμούς.
Μέσω της οδού 28ης Οκτωβρίου θα περάσει από την Κεντρική Πλατεία, και θα καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟΞάνθης όπου βρίσκονται τα στέκια των Συλλόγων.
Με τη λήξη της παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου.
Μουσική από τον DJ Joe Vida, πυροτεχνήματα, άφθονο κρασί, χορός.
Την Καρναβαλική Παρέλαση θα παρουσιάσει ο Χρήστος Νέζος.
Γέφυρα Ποταμού Κόσυνθου
Με το Ξανθιώτικο έθιμο το κάψιμο του «Τζάρου» σε μια φαντασμαγορική ατμόσφαιρα με πυροτεχνήματα, ολοκληρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών 2013.
ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013
Λαογραφικές εκδηλώσεις Καθαράς Δευτέρας
Πρόγραμμα
09:00 Στα δημοτικά διαμερίσματα Γαλάνης, Ολβίου, Αβάτου, Ερασμίου και Μαγγάνων, μετά την παρέλαση των καρναβαλιστών, προσφέρεται παραδοσιακή φασολάδα μαγειρεμένη σε τεράστια καζάνια από τις γυναίκες των οικισμών και χειροποίητη λαγάνα ψημένη σε παραδοσιακούς υπαίθριους φούρνους. Ακολουθεί σε υπαίθριους χώρους γλέντι με παραδοσιακούς χορούς και διοργανώνονται διαγωνισμοί καλύτερου χαρταετού.

Οικισμός Λεύκης
11:00 Κεντρική Πλατεία Λεύκης Ξάνθης
Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Λεύκης '' Oι Πρωτοπόροι '' οργανώνει την Καθαρά Δευτέρα, στην πλατεία της Λεύκης και καλεί όλο τον κόσμο στη γιορτή αυτή, με παράθεση της παραδοσιακής φασολάδας, διάφορα νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο ποτό, πλαισιωμένα με δημοτική και λαϊκή μουσική. Θα χορέψει το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου και όλοι όσοι έχουν διάθεση και κέφι.



11:30 Στον Πολύσιτο του Δήμου Αβδήρων, κατά την διάρκεια της παρέλασης, θα ζωντανέψουν παραδοσιακά έθιμα «γάμοι», «μουντζούρηδες», κ.α. και θα παρουσιαστούν σατιρικά θέματα. Μετά το τέλος της παρέλασης το κοινό θα μπορεί να απολαύσει τα παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα που θα προσφέρονται στα στέκια των Θρακιωτών, Ποντίων, Σαρακατσάνων και Μικρασιατών με ανάλογη μουσική.

12.00 Οικισμός Σταυρούπολης
Έναρξη Παρέλασης
Στην κεντρική πλατεία του οικισμού της Σταυρούπολης οι κάτοικοί του μαζί με τους 
επισκέπτες μεταμφιεσμένοι και κάνοντας διάφορους ήχους θα συμμετάσχουν σε μια παρέλαση χρωμάτων και χαράς με οδηγό ένα ομοίωμα καμήλας και έναν ενήλικο να παριστάνει τον καμηλιέρη Άραβα.
Στο τέλος της πομπής μοιράζονται στους παρευρισκομένους δωρεάν νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί.
Οικισμός Σταυρούπολης
12.30 Λαϊκό γλέντι
Xορός από παραδοσιακά συγκροτήματα, μουσική από λαϊκό τοπικό συγκρότημα και γλέντι των παρευρισκομένων στην κεντρική πλατεία.
Εκδηλώσεις για παιδιά: το τουριστικό τρενάκι του Δήμου θα μεταφέρει τους μικρούς μας φίλους, σε πολύ κοντινή απόσταση σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δίπλα στον ποταμό Νέστο, για να διασκεδάσουν σε ένα πολυθέαμα με τους Κρόκο και Λίνο
Οικισμός Κομνηνών
12.00 Ποντιακό γλέντι
Στον οικισμό Κομνηνών, στην κεντρική πλατεία, συνοδεία ποντιακής λύρας, κάτοικοι και επισκέπτες, μπορούν να χορέψουν σε μία γιορτή βασισμένη στην τοπική παράδοση. Κατά τη διάρκεια του γλεντιού, μοιράζεται στους παρευρισκομένους δωρεάν η πατροπαράδοτη φασολάδα, συνοδευμένη από τουρσί, ελιές, χαλβά και άφθονο κρασί.

13:00 Στα Άβδηρα, στην ιστορική έδρα του Δήμου, θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε και να απολαύσετε την πατροπαράδοτη φασολάδα, με την συνοδεία της «Καθαροδευτεριάτικης» λαγάνας και άλλων νηστίσιμων εδεσμάτων και να διασκεδάσετε με ένα αυθεντικό παραδοσιακό γλέντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου