Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

Τον Ιούλιο από τη ΦΕΞ

Γνωριμία με τους μεγάλους δημιουργούς του κινηματογράφου.
Την Τετάρτη 3 Ιουλίου  & ώρα 21.30  στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης στην αυλή με τα Χαμάμ..
Η τελευταία προβολή για την 1η περίοδο των αφιερωμάτων στους «μεγάλους δημιουργούς του κινηματογράφου».
Το αφιέρωμα κλείνει, με την προβολή της ταινίας του  Federico Fellini «Prova D orchestra»
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ παρουσιάζει το έργο των μεγάλων σκηνοθετών, «τον κινηματογράφο των δημιουργών».  Κάθε φορά στην  παρουσίαση γίνεται μια σύντομη αναφορά στο  συνολικό έργο του σκηνοθέτη, στην προσέγγιση της κινηματογραφικής του γλώσσας καθώς και σκέψεις και επισημάνσεις που αφορούν  το περιεχόμενο και τη φόρμα της ταινίας που θα προβληθεί. Οι ταινίες αυτών των σκηνοθετών αποτελούν σύνθετα δημιουργήματα που οδηγούν  στην αισθητική απόλαυση μέσα από την κατανόηση της κινηματογραφικής «γραφής»  και του ύφους τους.  
Είσοδος ελεύθερη.

1ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα στην Θράκη
Παρασκευή 5 & ώρα 20.00 – Σάββατο 6 & Κυριακή 7 Ιουλίου & ώρα 21.00 στην Κεντρική πλατεία Ξάνθης
Το 1ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα στην Θράκη αποτελείται από ένα πλούσιο πολιτιστικό τριήμερο (5, 6 και 7 Ιουλίου 2013) που θα πραγματοποιηθεί στην Ξάνθη φιλοδοξώντας να καταστεί θεσμός που θα προσελκύει χιλιάδες επισκεπτών κάθε χρόνο στην ακριτική μας Θράκη.
Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει παραστάσεις δεκάδων χορευτικών συγκροτημάτων από ολόκληρη την Ελλάδα και την ομογένεια, πληθωρικό πρόγραμμα παράλληλων δράσεων που εμπλουτίζεται συνεχώς, δυνατότητα γνωριμίας με τον πολύτιμο φυσικό και πολιτιστικό θησαυρό που κρύβει η Θράκη όπως τα δεκάδες Μουσεία με το ανεκτίμητο περιεχόμενο, οι εξαιρετικές εκθέσεις φωτογραφίας («Σεργιάνι στις Μνήμες της Ξάνθης», «Σπίτι Πολιτισμού», «Μνήμες Αβδηριτών», «Τα Άβδηρα και οι γύρω οικισμοί», «Between the line», «Ο Καραγκιόζης της Σκιάς και του περιθωρίου»), τα προγράμματα επισκέψεων στις μαγευτικές οροσειρές της Ροδόπης, στα Θρακικά Τέμπη που αποτελούν τόπο ονειρεμένο, στους γραφικούς οικισμούς δίπλα στον ποταμό Νέστο κ.π.α. – όλα αυτά και πολλά άλλα, αποτελούν ακαταμάχητο «μαγνήτη» για μια επίσκεψη στην Θράκη κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων.
Είσοδος ελεύθερη.

5ο Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη
Παρασκευή 19 Ιουλίου έως και  Δευτέρα 5 Αυγούστου
Σχετικά με το 5ο Φεστιβάλ Λόγιας Ανατολικής Μουσικής
Από τον 19ο αιώνα, η μουσική στον ελλαδικό χώρο ενσωματώνει σταδιακά ολοένα και περισσότερα στοιχεία από την δυτική μουσική κουλτούρα, δεν παύει όμως ποτέ να διατηρεί την μακραίωνη σχέση της με την μουσική της Ανατολής. Μάρτυρες της σχέσης αυτής είναι η τροπική, μορφολογική, ρυθμολογική και οργανολογική συνάφεια που παρουσιάζουν τα περισσότερα μουσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου με κοσμικά (λαϊκά και λόγια) και θρησκευτικά ιδιώματα της Τουρκίας και των Αραβικών χωρών της εγγύς Ανατολής. 
                Το Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη χρονιά φέτος, στοχεύει τόσο στην παρουσίαση πτυχών αυτής της μακραίωνης μουσικής συγγένειας με μια σειρά από συναυλίες, όσο και στην μουσικολογική τεκμηρίωσή της με μια σειρά σεμιναρίων-εργαστηρίων που πραγματοποιούνται κατά την διάρκειά του.

Ακόμη...
Σεμινάρια - Εργαστήρια για μουσικά όργανα, ορχήστρα και θεωρητικά
Για τη συμμετοχή στα workshops δεν είναι απαραίτητη η γνώση μουσικού οργάνου. Τα εργαστήρια είναι ανοιχτά σε όλους τους μουσικόφιλους. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης των workshops. Συμμετοχή 30€
Δηλώσεις στα τηλ. 25410 25421 & email: fexanthis@gmail.com    
Υπεύθυνος των Workshops: Γιάννης Κατσούλης, 6944125845 


Γνωριμία με την τοπική ιστορία. «Ιστορικοί περίπατοι – Ξάνθη, παλιά πόλη»
καθημερινά, στην παλιά πόλη της Ξάνθης
Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Τα κτήρια αφηγούνται την ιστορίας τους, το λιθόστρωτο μας οδηγεί μέσα στο χρόνο κι ο επισκέπτης ζει μια παράσταση μέσα σ’ ένα αληθινό σκηνικό. Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421.   Αρχή περιπάτου στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου.

Εικαστικός περίπατος  Ι
«Ο Καραγκιόζης  της Σκιάς και του περιθωρίου» - Ο καραγκιόζης του Γιάννη Βουλτσίδη
Ο Καραγκιόζης σαρκάζει και αυτοσαρκάζεται, σατιρίζει και απομυθοποιεί, τη ζωή, τους ανθρώπους, τα πλούτη και τη φτώχεια τους, το σεράι και την καλύβα, τρώει ξύλο, αλλά επανέρχεται με την ίδια αφέλεια ή και θράσος στην καθημερινή πάλη της επιβίωσης. Ισως γι' αυτό παρέμεινε για χρόνια η αγαπημένη διασκέδαση μικρών και μεγάλων, τόσο στις φτωχογειτονιές όσο και στα σπίτια των νοικοκυραίων.
Στην κουλτούρα των λαών η σκιά πάντα έπαιζε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, γιατί είναι το ήμισυ του φωτός, σαν να λέμε το ήμισυ της ύπαρξής μας, γι' αυτό και ο λαός κάνει συχνά επίκληση της σκιάς σε εκφράσεις καθημερινές.
 Έως 10 Ιουλίου στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης & στο κτήμα Βουρβουκέλη στα Άβδηρα. Πληροφορίες - Συμμετοχές στο τηλ. 2541025421

Εικαστικός περίπατος  ΙΙ
Έκθεση φωτογραφίας  «Misery» - Εικαστικός περίπατος 
Η Φιλοπρόοδη  Ένωση Ξάνθης οργανώνει την έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Βασιλειάδη με τίτλο «Misery»
Η έκθεση έχει παρουσιαστεί από τη ΦΕΞ και στην Κωνσταντινούπολη στην Pinelo Gallery.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου