Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι

Το 7ο Φεστιβάλ θα εγκαινιάσει έναν νέο κύκλο προσεγγίσεων πάνω στο πολύπλευρο έργο του μεγάλου Έλληνα δημιουργού. Καλεσμένοι σ’ αυτό θα είναι προσωπικότητες που, αρχίζοντας από μία συνολική αποτίμηση, θα μας εισάγουν στα επιμέρους θέματα – αφιερώματα στα οποία θα επικεντρώνεται διαδοχικά κάθε χρονιά το Φεστιβάλ από το 2014 και μετά: στη σχέση του Μάνου Χατζιδάκι με το τραγούδι, με την ποίηση, τον κινηματογράφο, το θέατρο, το ραδιόφωνο, τη δισκογραφία, και βέβαια και με το δημόσιο λόγο του ή την στάση του απέναντι στους νέους δημιουργούς.
Με τη βοήθεια των τοπικών φορέων και με τη συμμετοχή ενός ολοένα αυξανόμενου κοινού, το Φεστιβάλ «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» προσβλέπει σε μία λαμπρή συνέχεια!


Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι - 2013
Το φεστιβάλ προσπαθώντας να είναι συνεπές στους νέους του στόχους, κλείνει με τη νέα χρονιά τις προεργασίες – που βοηθούν στην δημιουργία υποδομών και προϋποθέσεων -  για την υλοποίηση των νέων του προσδοκιών.
Έτσι μετά τον πρώτο κύκλο εργασιών 2012, για το ύφος, τους στόχους και τις προοπτικές του, το φεστιβάλ του 2013 έχει ως βάση την συμμετοχή των νέων – μαθητικής και φοιτητικής κοινότητας αλλά και ανεξαρτήτων μονάδων. Γι’ αυτό οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα – συμμετοχές φοιτητών από τα τμήματα μουσικών σπουδών ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων -  μικρές συναυλίες σε σχολικούς χώρους - μουσικά εργαστήρια και συζητήσεις.
Φιλοξενεί συναυλίες από τα μουσικά φεστιβάλ που οργανώνει κατά τη διάρκεια κάθε χρόνου.
Οργανώνει ραδιοφωνικά αφιερώματα και προβάλει ταινίες και ντοκιμαντέρ που συμβάλουν στην γνωριμία με το έργο του Μάνου Χατζιδάκι.
Το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου όπου και θα παρουσιαστεί και ο προγραμματισμός του Φεστιβάλ για την επόμενη πενταετία.
Συνδιοργάνωση:
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
  • Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ)
·         Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας  (ΠΑ.Ο.Ν.Ε.)

Το πρόγραμμα συνοπτικά
Συναυλία  με το  Trio Belleville
Κυριακή 20  Οκτωβρίου 2013, 21:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Συναυλίες  των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου
Δευτέρα 21 & Τρίτη 22 Οκτωβρίου  σε  σχολεία της πόλης

Συναυλία με την Καμεράτα των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου
Συμμετοχή από την Τουρκία – Πανεπιστήμιο Αδριανούπολης
Τέταρτη 23 Οκτωβρίου 2013, 21:00  στο Δημοτικό Θέατρο Ξάνθης

Συναυλία  με τους Mytrip  (Dark Ambient / Drone - Amek Records – Βουλγαρία)
Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013, 21:00 Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Συναυλία «Νεδα» Σύγχρονες συνθέσεις από τη μουσική παράδοση της ανατολικής μεσογείου
Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013, 21:00 Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

Συναυλία με τον Σωκράτης Σινόπουλος & Πάνος Δημητρακόπουλος «O Μάνος Χατζιδάκις συναντά τους ήχους της Ανατολής»
Κυριακή 25  Νοεμβρίου 2013, 21:00 Σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ

«Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» στην Αθήνα
Σάββατο 30 Νοεμβρίου
-          Προσέλευση – προβολή του αφιερώματος από το Σκάι «Μεγάλοι Έλληνες – Μάνος Χατζιδάκις»
-          Συζήτηση «Η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» Στο πάνελ φίλοι συνεργάτες του Μάνου Χατζιδάκι.
-          Συναυλία με τον Σωκράτη  Σινόπουλο & Πάνο Δημητρακόπουλου, «O Μάνος Χατζιδάκις συναντά τους ήχους της Ανατολής»
Συνδιοργάνωση εκδήλωσης:
  • Περιφέρεια Αττικής – επιτροπή περιφερειακού συμβουλίου πολιτισμού & αθλητισμού
  • Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ)
Πανθρακική Ομοσπονδία Νότιας Ελλάδας  ΠΑ.Ο.Ν.Ε.



Παράλληλες εκδηλώσεις στην Ξάνθη
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου- για την μαθητική κοινότητα
Πληροφορίες συμμετοχές στο λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η ΦΕΞ & το Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ, με την ευκαιρία του αφιερώματος «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» προτείνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων.
Στόχος των προγραμμάτων είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με τον μουσειακό και τον μουσικό χώρο, να γνωρίσουν στοιχεία της τοπικής και παγκόσμιας μουσικής ιστορίας, να ερευνήσουν τα χαρακτηριστικά των μουσειακών αντικειμένων, ν’ αναπτύξουν τις δημιουργικές τους ικανότητες, να γνωρίσουν και να συγκρίνουν μουσικές παραδόσεις, ρυθμούς, όργανα, ήχους. Αφορά στους μαθητές όλων των τάξεων του Δημοτικού σχολείου, με προσαρμοσμένες πληροφορίες και δραστηριότητες σε κάθε επίπεδο.
Οργάνωση επιμέλεια: Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος

Προβολές
Τις Τρίτες 22 & 29 Οκτωβρίου καθώς και τις Τρίτες 5 & 12 Νοεμβρίου & ώρα 21.30 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ
Στο πλαίσιο του αφιερώματος «η Ξάνθη του Μάνου Χατζιδάκι» η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ ετοιμάζει και παρουσιάζει ένα μικρό αφιέρωμα στον κινηματογραφικό Χατζιδάκι έτσι όπως αυτό έχει προκύψει από τις  συναντήσεις και συνομιλίες της λέσχης με σκηνοθέτες και συνεργάτες του συνθέτη.

Ράδιο εκδηλώσεις ( Ράδιο Ξάνθη 93,5 )
Καθημερινά τον Οκτώβριο από το Ράδιο Ξάνθη 93,5
 Μουσική Μάνου Χατζιδάκι από την παλιά πόλη της Ξάνθης, Τα σχόλια του τρίτου στο Ράδιο Ξάνθη και πολλά αφιερώματα.

Παρουσιάσεις – «Η ρωσική πρωτοπορία στις αρχές του 20ου αι.  Μέρος Ι  & ΙΙ»
Τετάρτη 2 Οκτωβρίου & Τετάρτη 6 Νοεμβρίου & ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Πως γεννήθηκε το κίνημα, πότε και  από ποιους καλλιτέχνες? Η διάσπασή του σε πολλές τάσεις και νεοτερισμούς και το αντίκτυπο όλων αυτών στην εξέλιξη της τέχνης στο 20ο αι. Κι ένας μεγάλος Έλληνας συλλέκτης που φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννησή του.
Παρουσίαση: Κική Χριστοδούλου, Ιστορικός Τέχνης – Μουσειολόγος
Φέτος κλείνουν 100 χρόνια από τη γέννηση ενός σημαντικού, αλλά σχετικά άγνωστου, Έλληνα συλλέκτη, του Γιώργου Κωστάκη. Διορατικός και αποτελεσματικός, κατάφερε σε λίγα χρόνια να συγκροτήσει μία κατά το δυνατό πληρέστερη συλλογή έργων της Ρωσικής Πρωτοπορίας, όταν λίγοι κατανοούσαν ή ενδιαφερόταν για την τέχνη αυτή. Μετά από μια πρώτη «γνωριμία» με τον συλλέκτη θα δούμε πως κατάφερε κάτι τόσο σημαντικό, τι απέγινε η συλλογή του, πως γεννιέται η Ρωσική Πρωτοπορία, ποιοι ήταν οι στόχοι του κινήματος και ποιοι οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί, πως αποσιωπάται μια ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών για δεκαετίες και πως η συλλογή του «τρελού Έλληνα» δίνει το έναυσμα για την αναθέρμανση του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την τέχνη αυτή. Στο πρώτο μέρος (2-10-2013) τα παραδείγματα προέρχονται από έργα της συλλογής Κωστάκη που δεν φυλάσσονται στην Ελλάδα. Στο δεύτερο μέρος (6-11-2013) θα δούμε έργα που φυλάσσονται σήμερα στη χώρα μας σε μόνιμη συλλογή.

Με εκτίμηση
για τους οργανωτές

Χατζημηλιούδης Νικόλαος

Πρόεδρος ΦΕΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου