Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Έκθεση φωτογραφίας για το Άγιο Όρος

Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στις 21:00, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενεί, τον δημιουργό της έκθεσης φωτογραφίας «Άγιον Όρος», Τόμας Μοζίνσκι ο οποίος θα μας ξεναγήσει και θα κηρύξει την επίσημη έναρξη της.
Με μια τεχνική της φωτογραφίας η οποία ξεκίνησε να χρησιμοποιείται το 19ο και στις αρχές του 20ού αιώνα επιλέγει να μας παρουσιάσει το μεγαλύτερο μέρος των εικόνων του από το Άγιο Όρος ο Πολωνός φωτογράφος Τόμας Μοζίνσκι.

Πρόκειται για την τεχνική του  διχρωμικού κόμμεος, η οποία προσδίδει μια εικαστική διάσταση στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, που παραπέμπουν σε ζωγραφικό πίνακα. Στην έκθεση ο θεατής έχει την ευκαιρία να δει φωτογραφίες από τα έξι ταξίδια του δημιουργού στο Άγιο Όρος (2001-2003, 2007-2009), με τους ανοιχτούς χώρους, τις μοναδικές θέες, ουρανούς και θάλασσες να κυριαρχούν στα θέματά του.

Η ιδιαιτερότητα του έργου του έγκειται στον τρόπο που ο ίδιος αντιλαμβάνεται την ιερότητα του τόπου, καθώς στήνει το φακό του με θρησκευτική αισθαντικότητα μπροστά σε τοιχογραφίες, εικόνες, εικονοστάσια, προσκυνητάρια, νάρθηκες και τρούλους. Δεν είναι τυχαίο ότι, όπως λέει και ο ίδιος, δεν παύει να επιστρέφει στον τόπο που φωτογραφίζει – στο Άγιο Όρος στην παρούσα περίπτωση – προσπαθώντας να αποτυπώσει την ουσία του κάθε χώρου, να συλλάβει το νόημα ενός τόπου που, παρά τις συνεχείς αλλαγές, συνεχίζει να υπάρχει στο χρόνο.

Ο Τόμας Μοζίνσκι γεννήθηκε το 1965. Σπούδασε στην Κρατική Ακαδημία Θεάτρου της Βαρσοβίας. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη φωτογραφία το 1980, ενώ είναι ένας από τους λίγους Πολωνούς φωτογράφους που χρησιμοποιεί την τεχνική του διχρωμικού κόμμεος. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στην Πολωνία και το εξωτερικό και έχει επιμεληθεί πολλές εκθέσεις. Είναι ο συγγραφέας δύο βιβλίων. Ζει στη Βαρσοβία και εργάζεται ως φωτογράφος, δημοσιογράφος και κριτικός θεάτρου.

Η έκθεση είναι μια συνδιοργάνωση του Ιδρύματος  Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του κοινού θα παραταθεί έως το τέλος Οκτωβρίου. Στην εκδήλωση εκτός από τον φωτογράφο Τόμας Μοζίνσκι-που θα έρθει ειδικά για τα εγκαίνια από την Πολωνία- θα μας ξεναγήσει και ο Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Βαγγέλης Ιωακειμίδης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Πολιτιστικό Πολυχώρο της Καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου