Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «Ο ΝΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ»

Δύο θαύματα του Χριστού αφηγείται η σημερινή ευαγγελική περικοπή, τη θεραπεία της επί δώδεκα χρόνια «αιμορροούσης» γυναικός και την ανάσταση της δωδεκάχρονης κόρης του Ιαείρου. Ο ίδιος χρονικός προσδιορισμός στις δύο περιπτώσεις δεν είναι τυχαίος: η διάρκεια της ζωής του κοριτσιού συμπίπτει με τη διάρκεια της αρρώστιας της γυναίκας για την οποία γίνεται λόγος στην αρχή της περικοπής. Όσο διαρκεί η ζωή, βρίσκεται ο άνθρωπος κάτω από την επήρεια της φθοράς και του πόνου. Η παρουσία όμως του Χριστού ανάμεσα στους ανθρώπους σημαίνει την απαρχή ενός νέου κόσμου αφθαρσίας και αιωνιότητας.
Θα σταματήσουμε για λίγο στην ενθαρρυντική φράση που απευθύνει στον Ιάειρο ο Χριστός «μη φοβού, μόνον πίστευε». Ο φόβος μπροστά στο τρομακτικό γεγονός του θανάτου μας είναι γνωστός από την καθημερινή εμπειρία. Βλέποντας ο άνθρωπος ότι ο θάνατος βάζει τέλος σ’ όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες του, καταλαμβάνεται από τρόμο και αγωνία.  Είναι μάλιστα τόσο βέβαιος για τον τελεσίδικο τερματισμό των πάντων στο θάνατο, ώστε να του φαίνεται τελείως ανεδαφικό και παράδοξο εάν κάποιος υποστηρίξει το αντίθετο.
Έτσι, οι συγγενείς και φίλοι του Ιαείρου «κατεγέλων», όταν ο Ιησούς βεβαίωνε ότι το παιδί του αρχισυνάγωγου «ουκ απέθανεν, αλλά καθεύδει». Περιγελούν οι άνθρωποι μη γνωρίζοντας, η μάλλον μη πιστεύοντας ότι ο Αρχηγός της ζωής βρίσκεται ανάμεσά τους για να νικήσει τη φθορά, να ελευθερώσει τους ανθρώπους, να καταργήσει το θάνατο.  Την καταστροφή και φθορά, που έφερε μέσα στον κόσμο η εωσφορική επανάσταση του άνθρωπου κατά του Θεού, έρχεται να επανορθώσει ο Υιός του Θεού διώχνοντας την ασθένεια, τον πόνο και το θάνατο από τον κόσμο και οδηγώντας τον άνθρωπο στο «αρχαίο κάλλος».
Τα θαύματα του Χριστού φανερώνουν αυτήν την καινούρια πραγματικότητα που εγκαινιάζεται, δείχνουν τον κόσμο της θείας αγάπης, έναν κόσμο χωρίς πόνο και δάκρυα, χωρίς φθορά και καταστροφή, χωρίς το φόβο του θανάτου. Αυτός είναι ο κόσμος, όπως τον θέλησε και τον δημιούργησε ο Θεός και όπως αναδημιουργείται δια του Χριστού.
Αυτήν την τελική ανακαίνιση τη βλέπουμε ήδη στα θαύματα του Χριστού, στα θαύματα του Αγίου Πνεύματος μέσα στη ζωή της Εκκλησίας ανά τους αιώνες.  Την τελική κατάσταση της αφθαρσίας τη ζουν ήδη οι πιστοί γευόμενοι τους καρπούς των θείων δωρεών μέσα στα μυστήρια της Εκκλησίας.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου