Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Αισιοδοξία και προβληματισμός για τη νέα κυβέρνηση

Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι γεγονός. Σήμερα ορκίστηκε και ξεκινάει να θέσει σε εφαρμογή τις σοβαρές δεσμεύσεις που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό που για πρώτη φορά φάνηκε πως τόλμησε να ανεβάσει στην πολιτική εξουσία και να διαπραγματευτεί με τους ισχυρούς, το νεότερο πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας μας. Τον 41 ετών Αλέξη Τσίπρα.
Πολλά βλέπουμε να γίνονται για πρώτη φορά. Όπως το ότι δεν έδωσαν θρησκευτικό όρκο όλα τα μέλη της κυβέρνησης. παρά μόνο 9. Αυτό δεν είναι κάτι που με σοκάρει γιατί είναι χειρότερο να ορκίζεται κάποιος στο Θεό και να μην τηρεί τα όσα είναι ευάρεστα σε Εκείνον. Δηλαδή το ότι τόσα χρόνια ορκίζονταν στο Ευαγγέλιο είδαμε αγγελική κοινωνία; Και στο κάτω κάτω ας προσευχηθούμε όλοι οι υπόλοιποι που πιστεύουμε για να τους φωτίζει ο Θεός.
Όσο για την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από το Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσει στον Αλέξη Τσίπρα δεν μου κάνει εντύπωση. Άλλωστε δεν ήξερα πως υπάρχει αυτή η τελετή. Και ποσώς με ενδιαφέρει. Αλλά αυτό σημαίνει πως σε κρίσιμες αποφάσεις αν χρειαστεί –που απεύχομαι- δεν θα συγκλίνουν και θα πάμε σε αληθινές κρίσεις εντός χώρας με αντίκτυπο στο εξωτερικό;
Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα έστειλαν ένα βροντερό μήνυμα: Δεν μπορούν άλλα μνημόνια, άλλες άδικες αποφάσεις εις βάρος των αδύναμων, άλλες πολιτικές που βαλτώνουν την κοινωνία μας και διώχνουν τους πολίτες της στο εξωτερικό.
Οι νέοι κυβερνώντες έταξαν λαγούς και πετραχήλια και ανέβασαν πολύ τον πήχη προσδοκιών. Δημιούργησαν αισιοδοξία, υποσχέθηκαν ελπίδα και τώρα καλούνται να φτάσουν στην πράξη. Ο πρωθυπουργός μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πήγε και κατέθεσε στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκεί που εκτελέστηκαν 200 Έλληνες από τους Γερμανούς το 1944. (δες εδώ: http://el.wikipedia.org/wiki/200_%CF%84%CE%B7%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%B9%CF%83%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%82) Συμβολική κίνηση και σαφώς ήθελε να περάσει τα σοβαρά του μηνύματα. Άλλωστε τότε σκότωναν με όπλα τώρα, σκοτώνουν με αποφάσεις οδηγώντας σε αυτοκτονία, απόγνωση, απελπισία, ξενιτιά πολλούς Έλληνες.
Πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας στην Ελλάδα και ενός προβληματισμός: «Άραγε πού θα οδηγηθούμε αν πάμε κόντρα στους ισχυρούς;» Ήδη έκανε την πρώτη μικρή του επανάσταση ο νέος ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου. Εξέφρασε την έντονη δυσφορία του σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν ρωτήθηκε για το εάν συναινεί με την απόφαση των αρχηγών κρατών μελών της Ε.Ε. για τις κυρώσεις στην Ρωσία.
Δεν θέλω να πω περισσότερα. Να βάλει ο Θεός το χέρι Του και να αποδειχθούμε ο Δαυίδ που νίκησε το Γολιάθ. Απίθανο; Ακατόρθωτο; Ότι είναι αδύνατο για τον άνθρωπο είναι δυνατό για το Θεό. Εμείς θα συνεχίσουμε να ελπίζουμε μόνο στο Δημιουργό μας. Σε Εκείνον έχουμε ελπίδα και όχι σε ανθρώπους, όποιοι και αν είναι αυτοί και όποια είναι η διάθεση τους.
Υ.Γ. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στον Ξανθιώτη Παναγιώτη Σγουρίδη που ανέλαβε Υφυπουργός Γεωργίας. Ο νομός μας εκπροσωπείται σε ένα ακόμη κυβερνητικό σχήμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου