Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Σήμερα μπήκε η άνοιξη!

Σήμερα 21 Μαρτίου 2015 ημέρα Σάββατο έχουμε την εαρινή ισημερία και είναι η πρώτη ημέρα της άνοιξης στο βόρειο ημισφαίριο όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, ενώ στο νότιο ημισφαίριο είναι η πρώτη ημέρα του φθινοπώρου. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά το 1662, που η εαρινή ισημερία η οποία σηματοδοτεί και αστρονομικά την αρχή της Άνοιξης, σχεδόν θα συμπέσει με μία έκλειψη Ηλίου.
Δεκαπέντε περίπου ώρες μετά την έκλειψη Ηλίου, στις 00:45 ώρα Ελλάδος μετά τα μεσάνυχτα, συνέβη η εαρινή ισημερία. Στο Βόρειο και Νότιο Πόλο, αλλά και στην τροπική ζώνη της γης, τίποτα από αυτά δεν ισχύει καθώς εκεί, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν εποχές.
Στην αστρονομία η ισημερία εξηγείται ως η αστρική ημέρα κατά την οποία το κέντρο του ηλιακού δίσκου βρίσκεται ίσο χρονικό διάστημα πάνω και κάτω από τον ορίζοντα, διαγράφει δηλαδή ίσα τόξα (ημερήσιο και νυκτερινό), και κατά τη διάρκεια της οποίας οι ακτίνες του ηλίου πέφτουν με γωνία 90 μοιρών (κάθετα) στον ισημερινό, παρουσιάζοντας έτσι μηδενική απόκλιση.
Ο Ήλιος θα λάμπει κάθετα πάνω από τον Ισημερινό της Γης και η διάρκεια της ημέρας και της νύχτας θα είναι περίπου ίδια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο (και στη χώρα μας) η ημέρα θα μεγαλώνει συνεχώς σε βάρος της νύχτας, ενώ το αντίστροφο θα συμβεί στο νότιο ημισφαίριο.
Όμως και φέτος θα συνεχιστεί η ανεπαίσθητη συρρίκνωση της διάρκειας της Άνοιξης, η οποία θα είναι πιο σύντομη κατά σχεδόν ένα λεπτό της ώρας σε σχέση με πέρυσι. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Άνοιξη μικραίνει στο βόρειο ημισφαίριο και ό,τι αυτή χάνει, το κερδίζει σε διάρκεια το καλοκαίρι.
Οι τέσσερις εποχές του χρόνου δεν έχουν την ίδια διάρκεια. Φέτος το καλοκαίρι θα διαρκέσει 93,65 ημέρες, ενώ η άνοιξη 92,76 ημέρες. Ακολουθεί το φθινόπωρο με διάρκεια 89,84 ημερών, ενώ η μικρότερη εποχή είναι ο χειμώνας με 88,99 ημέρες.
Με το πέρασμα των ετών, το καλοκαίρι μεγαλώνει σε βάρος της άνοιξης και το φθινόπωρο σε βάρος του χειμώνα. Η άνοιξη ολοκληρώνεται με το θερινό ηλιοστάσιο, αλλά λόγω της μετάπτωσης το σημείο στην τροχιά της Γης όπου ο πλανήτης μας φθάνει σε αυτό το ηλιοστάσιο, μετακινείται οριακά κάθε χρονιά. Έτσι, κάθε φορά η άνοιξη τελειώνει (και το καλοκαίρι αρχίζει) λίγο νωρίτερα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι αλλαγές στη διάρκεια των εποχών είναι κάθε χρόνο τόσο μικρές, που ένας άνθρωπος δεν τις προσέχει.
Οι φωτογραφίες που εικονίζουν μια αμυγδαλιά τις αφιερώνω στη Σουζάνα και τον μικρό της που μένουν στην Ολλανδία, όπως της είχα υποσχεθεί.
Εύχομαι αυτή η άνοιξη να είναι αναστάσιμη, ελπιδοφόρα, αισιόδοξη, με χαρές, ωραίες εικόνες, στιγμές, που θα μας φέρουν όμορφα και γλυκά στο καλοκαιράκι.

Καλή άνοιξη!

Πληροφορίες από το http://www.newsbomb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου