Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Ζωντανεύοντας αναμνήσεις της Ξάνθης

Μια εικόνα ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις, λένε οι Κινέζοι και έχουν μεγάλο δίκιο όσον αφορά τουλάχιστον στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Μέσα από φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στην ομάδα “Παλιές φωτογραφίες της Ξάνθης” & “Φωτογραφίες από τη Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή” που υπάρχει στο Facebook δημιουργοί «έγραψαν» μια μικρή ιστορία έξι λεπτών και κάποιων δευτερολέπτων για την πόλη μας την Ξάνθη. Όπως αναφέρει, ο κ. Γιώργος Κράλης "επιτέλους μετά από δουλειά 2 μηνών υλοποιήσαμε μια ιδέα που είχα και η οποία βασιζόταν στο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στα groups. Η ιδέα ήταν να συλλέξω κάποιες φωτογραφίες και να δημιουργήσω μια ιστορία προσπαθώντας να τις "ζωντανέψω". Το βίντεο λοιπόν με τίτλο "Ζωντανεύοντας τις αναμνήσεις" και με την συνεργασία 2 ακόμα ταλαντούχων μελών του group είναι πραγματικότητα.
Για εμένα που έχω ζήσει μόνο σ’ αυτήν την πόλη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και μια δυνατότητα να δω πως ήταν η Ξάνθη στον προηγούμενο αιώνα, σε δύσκολα και μαύρα χρόνια πολέμου και πείνας.
Οι περισσότεροι από τις εικονιζόμενους -αν όχι όλοι- δεν υπάρχουν πια κοντά μας και όμως μέσα από αυτό το βίντεο ζωντάνεψαν μικρές στιγμές τους που αποθανατίστηκαν με ένα κλικ της μηχανής. Οι δημιουργοί του βίντεο με τη βοήθεια της τεχνολογίας έδωσαν κίνηση και είδαμε πως μπορεί να ήταν λίγα δευτερόλεπτα πριν και μετά το κλικ, ακούγοντας ήχους και βλέποντας να κινούνται οι ίδιοι και η φύση γύρω τους.
Υπέροχη δουλειά πραγματικά και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλα τέτοια δείγματα δουλειάς. Για εμάς που μας αρέσουν οι αναμνήσεις ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο πως ίσως να αφήνουμε ένα καλό σημάδι στις επόμενες γενιές και εποχές που επιζητούν μια σύνδεση με το παρελθόν. Γιατί είμαστε όλοι κρίκοι μιας αλυσίδας που αν παρατηρήσει κάποιος κάνουμε τα ίδια πράγματα στο πέρασμα των αιώνων. Αφού ο άνθρωπος είναι ίδιος πάντοτε με τη δύναμη και την αδυναμία του, με το χαμόγελο του και το κλάμα του, με την καλοσύνη του και τα αρνητικά του σημεία.
Τι κρατάμε από όλα αυτά; Την ελπίδα ότι κανείς δε χάνεται. Όλοι αυτοί που φεύγουν για πάντοτε μένουν στην αιωνιότητα είτε το θέλουμε είτε όχι. Γιατί για το Θεό ο καθένας μας είναι πρόσωπο που μας σέβεται και μας αγαπά. Αιωνία η μνήμη όσων πέρασαν από τούτα τα χώματα και  σε εμάς που μένουμε να αφήσουμε το καλό μας στίγμα ώστε να βαδίσουν πάνω σε αυτό και οι επόμενοι από εμάς…Οι αναμνήσεις μας έκαναν αυτό που είμαστε τώρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου