Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Η τρομοκρατία στο κέντρο της Ευρώπης



Στο κέντρο της Ευρώπης χτύπησε τυφλά η τρομοκρατία για άλλη μια φορά. Θύματα, τραυματίες και φοβισμένοι διασωθέντες θυσιάστηκαν σε μια πράξη ανθρώπων που θέλουν να σπείρουν τον πανικό και παράλληλα άραγε να εκδικηθούν για κάτι; Ή να προβούν σε ενέργειες υποστηρίζοντας φανατικά μια ιδέα στο όνομα μιας θρησκείας; Θυμάμαι τα λόγια ενός μεγάλου Πατέρα της Ορθοδοξίας στο Σταθμό της Εκκλησίας πριν μερικές μέρες: «Οι φανατικοί της θρησκείας είναι χειρότεροι από τους άθεους».
Άραγε τι αλλάζει στην Ευρώπη που όλοι εμείς αμήχανα τώρα το παρακολουθούμε και ταυτόχρονα φοβόμαστε μήπως είμαστε ο επόμενος στόχος; Σε μια χώρα με ανθρώπους που βαφτίζονται από την βρεφική ηλικία χριστιανοί ορθόδοξοι φιλοξενούνται μουσουλμάνοι πρόσφυγες που τους έκλεισαν την πόρτα οι αραβόφωνες χώρες και τους δεχθήκαμε εμείς. Με ανοιχτή την αγκαλιά μας δεν θέλαμε να τους βάλουμε φραγμό στη ζωή, στα όνειρα και στις ευκαιρίες.
Διάβασα ένα μήνυμα στο twitter ότι αυτό που έγινε στις Βρυξέλλες γίνεται κάθε μέρα στη Συρία για αυτό φεύγουν οι άνθρωποι και όχι για να βλέπουν τις φάτσες των Ευρωπαίων. Άραγε θα αναγκαστούν να φύγουν και από τις πρωτεύουσες ευρωπαϊκών χωρών γιατί θα φοβούνται  να πάνε στη δουλειά τους με το μετρό, για να μην γίνουν κομμάτια από βόμβες; Μήπως γίνουν εύκολος στόχος ανθρώπων που δεν σκέπτονται πως τέτοιες ενέργειες με αιματοκύλισμα δεν έχουν ποτέ νικητές, παρά μόνο ηττημένους;
Η Ευρώπη κλονίζεται από τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Υποτίθεται ισχυρή και ασφαλής δέχεται πλήγματα στο κέντρο της και οι κάτοικοι της φοβούνται να κινούνται στους δρόμους της, να μένουν στα σπίτια τους, να πηγαίνουν στις δουλειές τους. Μην γελιόμαστε όλα άλλαξαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Ποιος ξέρει ποια πόλη θα είναι η επόμενη. Ας μη γίνω μάντης κακών ειδήσεων. Ας είναι τελευταία φορά αυτή που πεθαίνουν άνθρωποι στο όνομα μιας παράλογης ιδέας.
Ας γίνουμε όλοι μια γροθιά και ας προσευχηθούμε για την ειρήνη. Σε όλες τις χώρες και να δεχθούμε τους πρόσφυγες σαν τους συγγενείς μας, σαν τα αδέλφια μας. Ίσως έτσι να αλλάξει και η Ευρώπη προς το καλύτερο. Με ανθρωπιά, αλληλεγγύη, ισότητα, αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου